Lassul a német növekedés

2011.09.06. 13:19

A német gazdaság az előző évi 3,6 százalék után 3,0 százalékkal növekedhet 2011-ben - mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy parlamenti beszédben kedden.

A miniszter, aki a 2012. évi költségvetésről tartott parlamenti ülés megnyitásakor beszélt, hangsúlyozta, hogy a tavalyinál némileg lassabb növekedés inkább a piac "normalizálódásának" tulajdonítható, mintsem a gazdaság "visszaesésének".

Schäuble beszédében a piaci turbulencia elhúzódásának veszélyeire figyelmeztetett és az euróövezeti államokat Németország példájának követésére, adósságuk csökkentésére szólította fel. A politikus kiemelte, hogy a takarékos költségvetési gazdálkodás hozzájárult a növekedés fellendítéséhez. Azon országoknak, amelyek a két célt, azaz a növekedés beindítását és a költségvetés egyensúlyának visszaállítását összeférhetetlennek tartják, "változtatniuk kell hozzáállásukon" - fogalmazott a politikus.

A pénzügyminiszter felhívta a figyelmet az euróövezet stabilitásának fontosságára és elmondta, hogy "egy globalizált világban szükség van a közös európai valutára". Schäuble többször is felszólította a bajba jutott euróövezeti államokat, hogy költségvetésük egyensúlyba hozásával segítsenek fenntartani az euróövezet stabilitását. Kijelentette: "eddig nem volt egyszerű arra ösztönözni a nemzetközi partnereket", hogy egészséges költségvetési politikát alkalmazzanak, mint Németország.

A miniszter beszédében szólt a demográfiai változásokról, az egyre csökkenő születésszámról, illetve a gyors ütemben idősödő társadalomról és elmondta, hogy mindez "korlátozhatja a német növekedési kilátásokat".