Pánik a világ tőzsdéin

2011.11.09. 23:12 Módosítva: 2011.11.09. 23:25
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az amerikai tőzsdékre is átterjedtek az Olaszország csődjével kapcsolatos félelmek, a legfontosabb new yorki indexek 3-4 százalék közötti eséssel zárták a szerdai kereskedést.

    Az amerikai tőzsdék igen hevesen reagáltak az eurózónából érkező rossz hírekre. A hét harmadik napján már komoly mínuszokkal zártak az indexek az amerikai értékpapírpiacokon: a hétfő-keddi erősödés után szerdán már veszteséggel nyitottak, s a mutatók nap közben tovább zuhantak, főként az Olaszországgal kapcsolatos befektetői aggodalmak felerősödése miatt.

    A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 389,31 ponttal, azaz 3,20 százalékkal esett és 11 780,87 ponton zárta a napot. Az S&P 500-as mutató 46,82 ponttal, 3,67 százalékkal 1229,10 ponttal zuhant. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója  105,84 ponttal, azaz 3,88 százalékkal 2621,65  pontra csökkent.

    A piaci olasz csődöt áraz

    A tízéves lejáratú olasz államkötvények hozama szerdán elérte, majd meg is haladta a 7 százalékot, ami a legmagasabb kamat 1999 óta (ekkor cserélték a lírát euróra). Ezzel párhuzamosan az olasz részvényárfolyamok is több mint 3 százalékkal estek, ami újra felélesztette az olasz gazdaság összeomlása iránti félelmeket.

    A 7 százalékos hozamszintet mérföldkőnek értékelik a befektetők, efölött elemzők szerint könnyen finanszírozhatatlanná válhat egy ország államadóssága. Ezt a korábbi görög és portugál példák is mutatták – állapította meg a BBC.

    Olaszországnak 2012-ben nagyjából 360 milliárd euró hitelt kell majd visszafizetnie. Az újabb piaci kölcsönök felvételével azonban problémák lehetnek, ha a befektetők úgy látják, hogy az általuk folyósított pénz csak kölcsöntörlesztésre menne el, és nem lennének garanciák arra, hogy majd nekik megtérülnek majd a mostani befektetések.

    Romlik a hangulat

    Újabb recessziótól tart az európai intézményi kötvénybefektetőknek több mint a kétharmada, részben a felzárkózó piacokon tapasztalható lassulás miatt – közölte szerdán Londonban ismertetett felmérésében a Fitch Ratings.

    A nemzetközi hitelminősítő kiemelte a negyedik negyedéves felméréshez fűzött londoni elemzésében, hogy meredeken romlik az európai kötvénypiaci szereplők hangulata, az idei második negyedévben ugyanis ennek a befektetői körnek még csak a 21 százaléka számolt kettős mélypontú recesszióval. A Fitch legújabb, negyedik negyedévi felmérése szerint azonban az európai piacokon aktív kötvényalap-kezelőknek immár a 70 százaléka nevezte "nagynak" az újabb recesszió kockázatát.

    Dőlhetünk mi is

    Még nincs pánik a magyar állampapírpiacon, de az első nagyobb eladó könnyen kiválthatja ezt. „Közeledik a pillanat, amikor felrobbannak a hozamok” – ezt jelezte egy névtelenséget kérő londoni állampapírpiaci szereplő szerdán délelőtt a Portfolio.hu-nak. A hozamok intenzíven emelkedtek kedd óta, a magyar államcsődkockázatot jelző cds-felár pedig jelentősen nőtt, és közelít a történelmi csúcshoz.

    Az 5 éves cds-felár szerdán délelőtt 5,8 százalék körülre ugrott a keddi 5,4 után, vagyis egyre közelebb jár a Lehman Brothers 2008 őszi bukása uráni pánikban kialakult 630 bázispontos abszolút csúcshoz.

    A baj a szerdai ütemes forintgyengülésben is tükröződött. A forint napon belül 1,5 százalékot gyengült az euróval szemben, a kora reggeli 306,5-es szintről este 11 óráig 311,4-es jegyzésig gyengült, ami két és fél éves mélypontot jelent. A svájci frankkal szemben napon belül még jobban, 2 százalékot meghaladó mértékben gyengült a forint azzal, hogy a 247,4-es szintről estére 252,7 forintig szaladt az árfolyam.

    Az általános pesszimizmust tükrözte a budapest tőzsde teljesítménye is: a szerda délutáni zárásra a erős, 2,86 százalékos veszteséggel 16 195,62 ponton zárt a BUX, a fő papírok közül az OTP értéke zuhant a legnagyobb mértékben - 7,7 százalékos eséssel 2990 forinton zárt a bank részvényeinek árfolyama. A többi papírt kevésbé viselte meg a negatív hangulat, a Mol 1,9, a Magyar Telekom pedig 1 százalékkal ér kevesebbet, mint a tegnapi záráskor, a Richter pedig erősödni is tudott, szintén egy százalékot.

    Az európai tőzsdék is masszív veszteséget könyvelhettek ma el, a londoni FTSE index 2,12, a német Dax 2,09, a párizsi Cac 40 pedig 2,31 százalékos mínusz környékén zárt.

    Mi jöhet még?

    Még ennél is nagyobb káosz az Exclusive Analysis szerint. Az elemzőcég óriási, 65 százalékos esélyt ad arra, hogy a november 23-26. közötti napokban bankválság robban ki a Európában. Görögország csődbe megy, és a pénzügyi összeomlás azonnal továbbgyűrűzik az olasz bankrendszerre.

    A folyamatok végeredményeként a kormányok csődbe mennek adósságuk kezelhetetlensége miatt, a bankok pedig állami adósaik bedőlése miatt, ami európai szintű bankválsághoz vezet.