Kínai csapás Görögországra

2011.11.22. 11:27

A „feltörekvő" Dagong kínai hitelminősítő a korábbihoz képest alacsonyabb osztályba sorolta Görögország adósságát azzal a indoklással, hogy az ország teljesen elveszítette fizetőképességét és masszív hitelátütemezésre kell felkészülnie.

A Dagong a csődközeli C szintre csökkentette a hosszú lejáratú államadós-besorolást kedden az eddigi CCC osztályzatról. A hitelminősítő júniusban szállította le az osztályzatot CCC-re az előző BB-ről.

A Dagong szerint jövőre 7,2, azután 6,8 százalékos GDP-zsugorodás várható Görögországban, és középtávon is nehéz lesz lendületbe hozni a gazdaságot. "Nőttek a társadalmi feszültségek... drámaian gyengült a görög kormánynak az a képessége, hogy irányítása alatt tartsa a gazdasági és társadalmi folyamatokat. Ez megnehezíti az uniós mentőeszközök bevetését" – áll a Dagong indoklásában.

A kínai hitelminősítő úgy látja, hogy az európai mentőcsomag révén továbbra sem kerül fenntartható növekedési pályára az államadósság, mivel a mentőhitelek igen magas kamatterhet rónak az országra.

A Dagong az utóbbi időben került a nemzetközi érdeklődés középpontjába a globális hitelminősítők véleményétől jelentősen eltérő értékelései miatt. A cég már a világ 60 országában végez hitelminősítést, ebből 26 európai, 23 ázsiai és csendes-óceáni, 10 észak- és dél-amerikai, 6 afrikai. Elemzők szerint a Dagong egyelőre semmilyen értelemben nem számít tényezőnek a globális piacon, de fellépése mindenképpen jelzi, hogy Kína nagyobb beleszólást kíván magának a globális pénzügyekbe is.