Katonai puccs is lehet a görög válságból

2012.05.22. 00:41

A megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt választási győzelmétől a katonai puccsig terjednek a görög euróövezeti tagság megszűnésének lehetséges módjaira kidolgozott legújabb londoni elemzői forgatókönyvek.

Az évek óta tartó görög válság most májusban mélyült el igazán, miután a parlamenti választásokat politikai patthelyzet követte. Sem a nemzetközi szervezetektől kapott hitelek fejében végrehajtott korábbi megszorításokat támogató hagyományos nagy pártok, sem a költségvetési szigort elutasító, a választáson egyébként 68 százaléknyi támogatást kapott korábbi kispártok – jellemzően radikális politikai tömörülések – nem tudtak kormányt alkotni. A görög államfő tíznapos huzavona után június 17-re új választást írt

Az RBC szakértői a június 17-i parlamenti választásokra összeállított forgatókönyvcsokrukban közölték, hogy ha a Sziriza végez az első helyen, és olyan kormányt alakít, amely elutasítja a külső pénzügyi segélyprogram takarékossági feltételeit, akkor – bár Görögország nem akarja elhagyni az eurót, és olyan mechanizmus sincs, amelynek alapján kitehető lenne a valutaunióból – „nagyon valószínűvé” válna a görög eurótávozás. Egy ilyen összetételű kormány ugyanis „ütközési pályára” állítaná Görögországot a nemzetközi hitelező szervezetekkel.

Ha a Sziriza – bár ez kevésbé valószínű – abszolút többséget kapna, azt az EU-döntéshozók jó eséllyel a további görög eurótagságról szóló, egyértelműen nemleges eredményű népszavazásnak tekintenék, és ebben az esetben a Görögországgal fenntartott viszonyrendszer még hamarabb eljuthatna a töréspontig. Az RBC elemzői a kockázati forgatókönyvek közé sorolják azt a lehetőséget is, hogy a betétesek még a következő választások előtt megrohanják a bankokat.

Az előző választások előtti két hétben a görög betétesek kétmilliárd eurót vontak ki számláikról. Ez ugyan nem kedvező, de még mindig csak a kétszerese az elmúlt három év betétkivonási ütemének, és annak ellenére, hogy külföldön már forr a vita a görög eurótávozás lehetőségéről. Görögországon belül ezt a lehetőséget alacsony valószínűségűnek tekintik, legalábbis erről tanúskodik a betétesek magatartása.

Ezt a jelenséget részben magyarázza a Sziriza jelentette ellentmondás, ez a politikai erő ugyanis európárti, viszont ellenzi a megszorításokkal járó konszolidációs programot. Görögországon kívül ez a kombináció összeegyeztethetetlennek tűnik, Görögországban azonban ennek van fogadtatása, és ez magyarázza a Sziriza népszerűségét, az euróövezeti tagság ezzel egyidejű erőteljes támogatottságát és így a betétesi pánik hiányát.

Az RBC elemzői szerint éppen a görög eurótagság jelentős, egyes kimutatások alapján 80 százalékos görög támogatottsága miatt valószínű, hogy Görögország távozása zűrzavaros körülmények között zajlana le, és nem tudatos politikai döntés eredménye lesz.

A cég e forgatókönyve szerint a görög eurótagság megszűnése utáni első lépés a határidő nélküli bankzárlat elrendelése lenne, és ebben az esetben a pénzkiadó automatákat is ki kellene kapcsolni. Mindehhez határellenőrzés bevezetésével is járulhatna a pénzmenekítés megakadályozása végett. Az RBC elemzői szerint mivel az euróövezeti távozás megszűnésének kezeléséhez szükséges tőkekorlátozások az EU-alapjogszabályok nyílt megsértésével érnének fel, Görögországnak „legalábbis időlegesen” az EU-ból is ki kellene lépnie.

Ugyanezt a problémát más nagy londoni házak is felvetették hasonló forgatókönyv-változataikban. Az Economist Intelligence Unit (EIU) prognózisa szerint ha Görögország a nemrégiben végrehajtott adósságátrendezés ellenére szabályozatlan körülmények közepette válik törlesztésképtelenné és kiesik az euróövezetből, akkor a belátható jövőben nem tud visszatérni a nemzetközi adósságpiacra, és valószínűleg tőkekorlátozásokat - ezek érvényesítésére pedig határellenőrzést - kellene bevezetnie.

Ráadásul az EU-szerződésekben nincs olyan opció, amely lehetővé tenné a távozást az euróövezetből, így az euró elhagyásának egyetlen legális módja az lenne, hogy az ország azonnal távozik az EU-ból is. Görögország ugyan megtalálhatja a módját e jogi akadály megkerülésének, ám a tőkekorlátozások bevezetése és az ezzel valószínűleg együtt járó határellenőrzés mindenképpen az egységes uniós piaci szabályok súlyos megsértését jelentené - hangsúlyozták az EIU londoni elemzői.

Az RBC Capital Markets új forgatókönyvcsokra szerint azonban van még egy potenciális mód a görög euró- és EU-tagság megszűnésére: a katonai puccs. A cég elemzői elismerik, hogy ez „szélsőséges forgatókönyv”, de a teljesség kedvéért ennek következményeit is meg kell vizsgálni.

A ház felidézi, hogy az EU-alapszerződés lehetőséget ad az egyes uniós tagállamok jogainak felfüggesztésére, ha az adott ország esetében egyértelmű a kockázata a meghatározott alapértékek – köztük az emberi jogok, a demokrácia, a törvényesség uralma, a szabadság és az emberi méltóság – súlyos sérelmének. Az RBC elemzői szerint nehéz elképzelni, hogy katonai hatalomátvétel esetén ezek az alapértékek ne sérülnének, és egy ilyen fejlemény nyomán döntés születhet Görögország kizárásáról az EU-ból és az euróövezetből.