Örömmel látnák Jelasity Radovánt Szerbiában

2012.09.13. 16:59 Módosítva: 2012.09.13. 21:15

Nincs ellenére a szerb jegybankelnöknek, ha a pénzügyminiszter szerdai jelölésének megfelelően Jelasity Radován, a jegybank korábbi elnöke, az Erste Bank Hungary vezérigazgatója visszatérne a szerb jegybankhoz, annak kormányzótanácsa élére. Ez a tisztség nem azonos a jegybankelnöki poszttal, amit 2004-2010 között töltött be Jelasity.

Mladjan Dinkic szerb pénzügyminiszter egy szerdai, a Vecerni Novosti napilapnak adott interjúban mondta, hogy Jelasity Radovánt jelöli a pozícióra.

Csütörtökön a szerb jegybankelnök már úgy nyilatkozott, hogy „figyelembe véve Jelasity szakmai tapasztalatát”, nincs ellenvetése a pénzügyminiszter jelöltjével kapcsolatban, és nem bánná, ha a korábbi jegybankelnök visszatérne a szervezethez.

A szerb jegybanktörvény vonatkozó szakasza szerint az öttagú testületnek nem lehetnek a Szerb Nemzeti Bank által alkalmazott tagjai. A testület a szervezet éves működését felügyeli és stratégiai döntésekben határozhat, amennyiben a szervezet igazgatótanácsa ezt kéri.

Az Erste Bank magyarországi szóvivője nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek az ügyben.

Bécs szerint maradni fog

Jelasity Radovánnak nincs szándékában távozni az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatói posztjáról - jelentette ki a bankcsoport bécsi szóvivője pénteken az MTI-nek.

Jelasity Radován 2010 közepe óta az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója. Azt megelőzően, 2004 és 2010 között volt a szerb jegybank elnöke, pozíciójából személyes okokra hivatkozva távozott. Az Indexnek 2008 decemberében még szerb jegybankelnökként, a múlt héten az Erste vezéreként nyilatkozott.

Utóbbi interjúban kétségesnek nevezte, hogy megszülethet-e, és ha igen, még idén megszületik-e hazánk és az EU–IMF hitelmegállapodás. A szavait a nemzetközi gazdasági hírügynökségek felkapták, így másnap Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály főtárgyaló és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is elmondta – más-más fórumon –, hogy Budapest gyors hitelmegállapodásra törekszik (igaz, ezt követte a Fidesz kihelyezett frakcióülése, és a miniszterelnök által említett, valótlannak bizonyult követeléslisták ügye).