A Mercedes-gyárral is baj lehet

2012.09.21. 07:55

Már a luxusautók gyártóit is sújtja az európai újautó-piac kitartó zuhanása: a német Daimler tegnap bejelentette, hogy a Mercedes-Benz autókat gyártó divíziója a korábban vártnál kisebb profittal fogja zárni 2012-t, írja a Napi Gazdaság.

D  US20110328013
Fotó: Ujvári Sándor

A részleg EBIT-eredménye nem éri el a tavalyi szintet, amely 5,2 milliárd euró volt - a Daimler vezetősége korábban stagnáló üzemi nyereséggel számolt. A bejelentés egyben azt jelenti, hogy a második negyedéves EBIT messze elmarad majd az év első felében elért 2,57 milliárd eurótól. A csökkenés legalább 60 millió euró lesz.

A profitfigyelmeztetést nem csupán a Daimler, hanem a BMW részvényei is megszenvedték, mindkét papír 2,6 százalékkal esett. Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója a nagy kihívásokat támasztó üzleti környezettel magyarázta a rossz hírt, pozitívumként megerősítette, hogy csoportszinten tartják az előrejelzést, azaz idén is elérhetik a 2011-ben elkönyvelt kilencmilliárd euró EBIT-et.

A cégvezetés intézkedéscsomagon dolgozik, a gyengébb eredmény kompenzálására. Michael Punzet, a DZ Bank elemzője a Wall Street Journalnek elmondta: nem lepődtek meg igazán a bejelentésen, a piaci profit-előrejelzések eddig is gyengébbek voltak a Daimler prognózisánál.

A Mercedes visszaesése azért lehet különösen rossz Magyarországnak, mert hatással lehet a kecskeméti gyár működésére is. Hazánk iparát jelenlegleginkább a német luxusautók gyártása tartja a víz fölött. A kecskeméti Mercedes-gyár pedig annyira fontos a magyar gazdaságnak, hogy a kormány már nagyon várja a második műszak beindulását, az ugyanis sokat dobhat a gazdaságunk adatain.