Piroska
-10 °C
1 °C

Gondok a szlovák Hyundai-beruházással

2004.06.02. 07:46
A Pozsonytól Zsolnáig vezető autópályát 2006-ig kell megépíteni, ez a feltétele, hogy a Hyundai Zsolna mellett építse meg gyárát. A gond, hogy a földtulajdonosok nem adják el földjeiket.
Továbbra is tartható a Pozsonytól Zsolnáig vezető autópálya megépítésére vonatkozó eredeti, 2006. novemberi határidő - közölte Pavol Prokopovic szlovák távközlési és közlekedési miniszter. A még hiányzó 43 kilométeres szakaszt azért kell záros határidőn belül befejezni, mert ez volt az egyik feltétele annak, hogy a dél-koreai Hyundai/Kia autógyár Zsolna mellett építse fel első európai üzemét.

Prokopovic úgy látja, hogy az állami költségvetésben 2004-re megszabott 8,5 milliárd korona helyett 9,5 milliárdot fordíthatnak a sztrádaépítésre. Ha az anyagi források nem volnának elegendőek, akkor rendelkezésre áll az Európai Beruházási Bank (EIB) által ígért, 17,5 és 19 milliárd korona közötti hitelkeret. Az egyedüli komplikációt a Vágbesztercén áthaladó szakasz jelenti, mivel a város polgárai tiltakoznak a település fölött húzódó autópálya megépítése ellen. Van azonban más gond is.

Ha a Zsolna mellett felépülő Hyundai/Kia autógyár számára szükséges földterület jelenlegi tulajdonosai nem adják el a hivatalosan megállapított áron a parcelláikat, veszélybe kerül a nagyberuházás ütemtervének betartása, ezért az állam esetleg a kisajátítás eszközéhez nyúl - közölte Pavol Rusko szlovák gazdasági miniszter. Június 15-ére fel kellene vásárolni a beruházáshoz szükséges 220 hektárt, azonban május végéig csupán 48 hektárt adtak el a tulajdonosok, akik keveslik a kínált vételárat.

Az állam hivatalosan 106 és 146 korona közötti négyzetméterenkénti vételárat szabott meg, azonban a tulajdonosok négyzetméterenként 350-700 koronát akarnak. A kisajátítás viszont nem volna szerencsés megoldás, egyrészt a jogi buktatók miatt, másrészt legalább fél évvel meghosszabbítaná a folyamatot. A koreai fél az eredeti terv szerint 2004. augusztus 31-én kapná meg a kívánt 220 hektáros területet, ahol októberben kezdődnének az építési munkálatok.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.