Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Kína előz

2005.02.17. 16:38
Az egy főre jutó fogyasztásban ugyan az USA fölényesen vezet, de a szakértők azt is a kínai gazdasági fejlődés mérföldkövének tartják, hogy az ország összes fogyasztása már elhagyta az USA-ét.
Kína megelőzte az Egyesült Államokat az alapvető mezőgazdasági és ipari javak fogyasztásában - írja a BBC a washingtoni Earth Policy Institute tanulmányára hivatkozva. Kína így immáron a világ legnagyobb gabona, hús, szén és acél fogyasztójává lépett elő. A fogyasztással párhuzamosan azonban a környezetszennyezés is nőtt, a víz- és levegőszennyezés miatt aggódó szakértők már egy ökológiai krízis lehetőségét vetítik előre.

Több tévé, több mobil

A kínaiak tavaly több tévét, több hűtőgépet és több mobiltelefont vásároltak, mint az amerikai polgárok, a számítógépek száma pedig minden 28 hónap alatt a duplájára nő. Kínában egy év alatt 64 millió tonna húst fogyasztottak, míg az USA-ban 38 millió tonnát. Az ázsiai óriás gazdasága 2003-ban 258 millió tonna acélt használt fel szemben az USA 104 milliójával, az ipar és a lakosság szénigénye pedig együttesen negyven százalékkal múlta felül az amerikai adatokat. A tanulmány emlékezett, a kínai gazdasági növekedés 2004-ben 9,5 százalékos volt, nagyobb a vártnál, az ország gazdasága már a hatodik legnagyobb a világon.

Az, hogy Kína fogyasztásban megelőzte az USA-t egy újabb mérföldkövet jelent a világ legnagyobb gazdaságává váláshoz vezető úton - állítja az Earth Policy Institute. Kína nem csak egy fejlődő ország, hanem leendő szuperhatalom, mely gazdaságtörténelmet ír - teszik hozzá.

Sokan vannak

A kínai gazdaság kétségtelen fejlődése ellenére a fogyasztási adatok ilyen összehasonlításának nincs akkora jelentősége, hiszen Kína lakossága több mint a négyszerese az USA-énak - mondta az Indexnek Mészáros Klára, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa. Az egy főre jutó adatokat tekintve pedig az USA még mindig fölényesen vezet - ezt a az Earth Policy Institute tanulmánya is hangsúlyozza. (Kína lakossága 1,3 milliárd, míg az USA-ban 2005 nyarán a becslések szerint 295 millióan élnek majd.)

A termelésben az USA még szintén megelőzi Kínát - mondta Mészáros Klára. Mennyiségben ugyan egyre inkább kezdik utolérni Amerikát, a várakozások szerint ez 2020-ban következik be, de a minőséget illetően sokkal nagyobb lemaradás. Ezzel kapcsolatban Pekingben is úgy vélik, hogy 2040 körül lesz az előállított termékek minősége, illetve az ipar általános minőségi kapacitása, ideértve egyebek között a kutatás-fejlesztést is amerikai színvonalú.

Kevés az energia

A kínai gazdaság legnagyobb problémája azonban nem ez, hanem az energiahiány. Gyakran előfordul, hogy az ország termelőkapacitásának akár hatvan százaléka is áll emiatt - mondta Mészáros Klára. A fogyasztás növekedése, egyebek között az autók számának folyamatos emelkedése ezt a hiányt csak még tovább fokozza. Az ország a piacát tekintve ma már egyértelműen nyitottnak tekinthető, a kínai siker egyik kulcsa a pragmatizmus: a politikai irányvonaltól, a hivatalos nyilatkozatoktól függetlenül a világ vezető cégei, melyek jelen is vannak az országban, egy liberalizált piacon működhetnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!