Natália
-3 °C
8 °C

Magyarország alaposan ráfizetett

2006.05.30. 13:37
Európa anyagilag rosszul járhat, ha nem a Gazpromtól, hanem más ellátóktól akar földgázhoz jutni, mondta a keddi Financial Timesnak az orosz gázipari cég második embere. Alekszandr Medvegyev szerint Magyarország is alaposan ráfizetett, amikor alternatív ellátókkal kötött üzletet.

A londoni üzleti napilap kedden közölt energiaipari melléklete felidézte, hogy az Ukrajnával folytatott árvita miatt az év elején fennakadások voltak az európai gázszállításokban. Miután nem sokkal később Alekszej Miller, a Gazprom vezetője és Vlagyimir Putyin orosz elnök is azzal fenyegette meg Európát, hogy az orosz földgázcég Ázsiára és Amerikára helyezi át tevékenysége súlypontját, ha az európai kormányok akadályozzák a vállalat terjeszkedését az európai piacon, tovább erősödött az a gyanú, hogy Oroszország külpolitikai eszközként kezdte használni energiakincsét, áll a Financial Timesban.

Arccal Kína felé

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese, akivel a lap keddi energiamelléklete hosszas interjút közölt, azt mondta, hogy Miller szavait "széles körűen félreértelmezték", hiszen "nyilvánvaló, hogy a jövőbeni szállítási beruházásokról szóló döntéseket ma kell meghozni". Hozzátette: ha az európaiak azt mondják, egy bizonyos határ fölé nem akarják engedni az orosz gázszállítások arányát, akkor a cégnek a kínai szállításokba kell befektetnie.

Miller akkori sajtóbeszámolók szerint áprilisban, EU-nagykövetekkel tartott megbeszélésén azt mondta: nem vezetnek jóra a Gazprom európai tevékenységének korlátozását és "a gázellátás tisztán gazdasági kérdésének átpolitizálását" célzó kísérletek.

Szergej Kuprijanov Gazprom-szóvivő annak idején a Financial Timesnak külön is kijelentette: a Gazprom szeretné megértetni az európai országokkal, hogy a cégnek "vannak alternatív lehetőségei is a gázeladások terén". A kínai piac gyorsan bővül, és van piaca a cseppfolyósított földgáznak az Egyesült Államokban is, mondta a szóvivő. Hozzátette: ha az EU földgázt akar kapni a Gazpromtól, figyelembe kell vennie a cég érdekeit is.

A Centrica kell volna

A Financial Times akkori elemzése szerint a Gazprom fenyegetése válasz volt arra, hogy a brit kormány - mint a lap nem sokkal korábban nyilvánosságra hozta - fontolóra vette a vállalategyesülési szabályozás szigorítását, miután híre ment, hogy a Gazprom érdeklődik a Centrica, a legnagyobb brit nagybani gázellátó iránt.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő éppen Miller nagy visszhangot keltő áprilisi kijelentései előtt tette közzé Londonban átfogó elemzését arról, hogy a Gazprom jövőbeni kínai exportlehetőségei az európai fogyasztók szempontjából ellátási kockázatot jelentenek. Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy az orosz gáz iránti európai importigény 2015-ig évi 250 milliárd köbméterre növekedhet a tavalyi 150 milliárd köbméterről, de ha az évi 80 milliárd köbméter orosz gáz importjáról szóló kínai tervek megvalósulnak, a helyzet könnyen megváltozhat.

Ukrajna, a zsaroló

A Financial Times keddi energiamellékletében idézett Medvegyev az év eleji ukrán árvitáról és az azt követő gázszállítási fennakadásról azt mondta: nem Oroszország, hanem Ukrajna próbálkozott zsarolással a kedvezményes árú gázszállítások fenntartása érdekében. A Gazprom vezérigazgató-helyettese szerint az ukrán fél a tavalyi év vége előtt három nappal önszántából állt fel a tárgyalóasztaltól; "nyilván azt hitték, nemcsak Gazpromot, de egész Európát is zsarolhatják".

A Financial Times szerint a januári riadalom nyomán az európaiak rohanvást hozzákezdtek energiaforrásaik sokoldalúbbá tételéhez; a Gazprom néhány fő európai vásárlója például észak-afrikai cseppfolyósított földgáz vásárlásában gondolkodik.

Alekszandr Medvegyev szerint azonban ez visszaüthet, és erre példaként Magyarországot hozta fel. A Gazprom vezérigazgató-helyettese részletek nélkül azt mondta: Magyarország - miután a 90-es évek közepén két alternatív ellátóval is aláírt szállítási szerződéseket - sokkal magasabb áron kapja az így vásárolt orosz gázt, mint a Gazprom-szerződések alapján. "Isten óvja azokat, akik ilyen árat akarnak fizetni az (ellátás) sokoldalúbbá tételéért", fogalmazott Medvegyev.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.