Árpád
-2 °C
9 °C

Versenytársainkon javított a Moody's

2006.03.09. 16:15
Felminősítési felülvizsgálat alá helyezte, illetve felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látta el csütörtökön a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a tíz új EU-tagállamból azt a hetet - köztük öt kelet-európait -, amelyek már beléptek az euróövezeti csatlakozás előtt kötelező átváltási mechanizmusba (ERM-II), a cég ugyanakkor jelezte, hogy Magyarország majdani ERM-II.-tagságát nem feltétlenül kísérné a szuverén adósprofil javulásának hasonló elismerése.
A Moody's, amely nemrég stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta az egyébként magasan elsőrendű, "A1" szintű magyar szuverén adóskockázati osztályzat kilátását a költségvetés állapotára és a szerinte csak a jövő évtizedben várható magyar ERM-II.-tagságra hivatkozva, a csütörtöki londoni közlemény szerint felminősítési felülvizsgálat alá vette Szlovákia "A2"-es és Litvánia "A3"-as - a magyarnál egy, illetve két fokozattal gyengébb - szuverén besorolási országplafonját és kormánykötvény-adósi osztályzatát, és pozitívra javította Ciprus (A2), Észtország (A1), Lettország (A2), Málta (A3) és Szlovénia (Aa3) adósi besorolásának kilátását.

A felminősítési felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban rövid időn belüli osztályzatjavításra utal; a pozitív kilátás hosszabb időtávon belül valószínűsíti ugyanezt.

Tízből heten az előszobában

A Moody's csütörtöki londoni elemzése felidézi, hogy a 2004. május 1-jén EU-taggá vált tíz országból már hét az ERM-II.-be is belépett. Észtország, Litvánia és Szlovénia már 2004 júniusában, Ciprus, Lettország és Málta 2005 májusában, Szlovákia pedig tavaly novemberben lett tagja az uniós átváltási rendszernek. A Moody's a kilátásjavításhoz fűzött külön kommentárjában azt írta: a kedvező nemzetközi pénzügyi környezetnek és az adott kormányok megfelelően fegyelmezett gazdaságpolitikájának eredményeként az ERM-II.-be bevitt valuták stabilak maradtak, és az első euróövezeti csatlakozások már 2007-ben megtörténhetnek.

A hitelminősítő szerint az euróövezeti belépés megszünteti a hét ország esetében a valutakockázatokat, és ezeknek az országoknak az adóskockázati besorolási országplafonjai az eurócsatlakozással egy időben a legmagasabb, "Aaa" szintre fognak emelkedni. Bár egyes - például a makroegyensúlytalanságokkal és az eurócsatlakozás pontos dátumával kapcsolatos -, még fennmaradó bizonytalanságok kelthetnek piaci feszültséget, a Moody's szerint az ERM-II.-be belépett országok euróövezeti csatlakozási kilátása most már elrettentő hatással van a destabilizáló hatású tőkeáramlási folyamatokra.

A kicsik vs Magyarország

A kilátásjavításról, illetve pozitív felülvizsgálati listára vételről szóló csütörtöki londoni bejelentés mellé kiadott nyolc oldalas elemzésében a Moody's ugyanakkor azt írta: az ERM-II. részben azért bizonyult eddig stabil keretnek, mert a csatlakozó országok kicsik, makrogazdasági politikájuk és szerkezeti reformjaik eddigi folyamata általában kedvező, és piacaikon nincs jelen nagy mennyiségű portfolió-tőke. Ha a nagyobb új EU-tagállamok - például Magyarország és Lengyelország - is az ERM-II.-csatlakozás mellett döntenek, azt a Moody's nem fogja feltétlenül és azonnal szuverén adósprofil-javulásként elismerni, mert ezeknek az országoknak megkérdőjelezhetőbbek az adóskockázati alapmutatóik - főleg közfinanszírozási rendszerük -, és likvidebb pénzpiacaik spekulatív jellegű tőkeáramlásokat vonzanak, áll az elemzésben.

A Moody's a múlt hónapban rontotta az addigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra a szuverén magyar adóskockázati besorolások kilátását. Ehhez fűzött indoklásának egyik megállapítása szerint a cég azzal számol, hogy Magyarország nemcsak az euróövezetbe, de annak előszobájába, az ERM-II. átváltási mechanizmusba is valószínűleg csak a jövő évtizedben tud belépni.

A magyar adósosztályzatra január óta a Standard & Poor's is negatív kilátást tart érvényben, a Fitch Ratings pedig tavaly decemberben az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a másodrendű kategória elejére, a befektetőknek csak megszorításokkal ajánlott "BBB plusz"-ra vette vissza a magyar besorolást, amelyet előzőleg több mint két évig negatív kilátással tartott nyilván.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.