Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Soros recessziót jósol 2007-re

2006.01.10. 09:38
Az amerikai irányadó kamat, amely jelenleg 4,25 százalék, Soros várakozásai szerint 4,75 százalékig fog emelkedni, írta a Napi Gazdaság.
A Fed túlzott monetáris szigora miatt 2007-ben recesszióba süllyedhet az USA gazdasága és lefelé indulhatnak az ingatlanárak, fejtette ki Soros György a szingapúri külügyi intézetben tartott előadásában, amelyről a Reuters számolt be.

Az ingatlanárak esését ráadásul a dollár erőteljes gyengülése kísérheti, így kudarcba fulladhat a Fed erőfeszítése, hogy biztosítsa a gazdaság fokozatos lehűlését. Az irányadó kamat, amely jelenleg 4,25 százalék, Soros várakozásai szerint 4,75 százalékig fog emelkedni, és előfordulhat, hogy a Fed túl későn dönt úgy, hogy leállítja a jelenlegi mérsékelt szigorítási kurzust. Ez esetben fokozatos lehűlés helyett nagy valószínűséggel a gazdaság hirtelen lefékeződését idézi elő.

A Fed nyíltpiaci bizottsága (FOMC) 2004 júniusa óta valamennyi ülésén emelte az irányadó kamatot, de az utóbbi időben már jelezte, hogy a végéhez közeledik a szigorítás. Bár az európai és a japán gazdaság épp kimászik a gödörből, ez nem lesz képes az amerikai visszaesés ellensúlyozására, mondta Soros.

Ráadásul Japánban is lassulás következhet be, ha a kínai gazdaság elkezd fékeződni. Az európai gazdaság jelenleg viszonylag jól teljesít, de az USA gazdaságának esetleges lefékeződése, amit a dollár értékvesztése kísér, Európára is kedvezőtlenül hatna. A globális gazdasági lassulás elkerülése érdekében szerinte a belföldi keresletet kellene ösztönözni Ázsiában és más fejlődő térségekben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.