Szeptember helyett július lesz csütörtökön

2015.09.16. 20:40
Akár 35 fokos hőség is lehet az országban. Emiatt Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével mindenhova figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Országszerte 30-35 fok között alakul a napi hőmérséklet. Várhatóan több melegrekord is megdől majd, mert ez az átlagosnál 10 fokkal magasabb. Az időjárást még eső sem teszi tönkre: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön csak gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják időnként a napsütést, de csapadék nem várható.

A Dunántúl északnyugati részén – főként a Kisalföldön, Alpokalján – több helyen viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 14-22 fok között valószínű.

A napi középhőmérséklet csütörtökön több helyen 25 Celsius-fok körül alakulhat: emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Utoljára 1947-ben volt hasonlóan az évszakhoz képest szokatlanul meleg: ebből az évből van a legtöbb napi melegrekord is szeptember 12. és 19. között. Ilyenkor az átlagos csúcshőmérséklet 21 fok, a minimum pedig 10-11 fok. Fürödni ezzel együtt sem lesz érdemes: a Balaton és a Velencei-tó is csak 20-21 fokos lesz.

Péntekre virradóra egy hidegfront éri el Magyarországot, amely miatt a hétvégére lassan lehül a levegő. Egy alacsony nyomású légköri képződmény miatt pedig egyre több helyen fordulhat elő csapadék.