Időjárás előrejelzés

Május 28. vasárnap
  • Felhős

12°C 26°C
Május 29. hétfő
  • Zápor

13°C 25°C
Május 30. kedd
  • Zápor

12°C 26°C
Május 31. szerda
  • Felhős

13°C 26°C
Június 1. csütörtök
  • Felhős

13°C 26°C
Június 2. péntek
  • Gy. felhős

14°C 27°C
Június 3. szombat
  • Gy. felhős

14°C 27°C
Június 4. vasárnap
  • Felhős

15°C 28°C

Folyamatosan frissülő időjárás-jelentés az Indexen, amely azt is segít eldönteni, hogy mit vegyünk fel, mit vigyünk magunkkal és hogyan vezessünk. A jobb felső sarokban lenyíló fülnél választhatja ki vármegyeszékhelyenként, hogy mely térség időjárására kíváncsi részletesebben.

36 órás előrejelzés

Milyen idő lesz?

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, majd délután hazánk délkeleti harmadán erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon záporok, zivatarok kialakulására készülhetünk. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, a zivatarokat pedig erős, viharos lökések kísérhetik.

Hajnalban 9-16, délután 23-28 fok várható. Hétfőn a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és több helyen készülhetünk záporokra, zivatarokra, nagyobb számban a déli területeken.

Helyenként felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökéssel kísért zivatarok lehetnek. A Dunántúlon élénk lehet az északkeleti szél.

Délután 22-27 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hogyan figyeljünk magunkra?

Orvosmeteorológiai előrejelzésünk szerint vasárnap marad a frontmentes idő, a fokozottan érzékenyeknél viszont fejfájás, migrén, fáradékonyság jelentkezhet. Zivatarok, záporok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzés, rosszullét kialakulásához vezethet, különösen az idősek és szívbetegek körében.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben. Az ország nagy részén sok lesz a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.

Érdemes sok időt tölteni a szabadban, de gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot. Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedés­meteorológia

Mire kell vigyázni az utakon?

Vasárnap a sok napsütés mellett főként az ország délkeleti harmadán számíthatunk záporok, zivatarok következtében vizes, csúszós útszakaszokra. Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, környezetükben akár vízátfolyások nehezíthetik a közlekedést.

Többfelé lesz az északkeleti szél, zivatarok idején pedig viharos lökések ronthatják jelentősebben a járművek menetstabilitását. A napos időben vezetés közben érdemes lesz napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Mi vár az allergiásokra?

Pázsitfűfélék. A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet. A fenyőfélék, csalánfélék virágpora országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

Alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben az útifű, az ernyősvirágzatúak, továbbá a sás pollenje, illetve még a tölgy, a kőris, a platán, a nyír, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Balatoni előrejelzés

Mire számíthatunk a legnépszerűbb tavunknál?

Vasárnap a sok napsütés várható, melyet leginkább gomolyfelhők zavarhatnak majd. A keleti-északkeleti szél többfelé élénk lesz.

Délután 23-26 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 11 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Magyarország hőtérképe
Budapest légszennyezettsége
2023. május 28. 06:00
Vizek hőmérséklete (°C)
Balaton (Siófok) 19,8
Velencei-tó (Agárd) 22,2
Fertő_tó (Fertőrákos) 20,7
Duna (Budapest) 15,6
Tisza (Szolnok) 17
Kapcsolodó híreink

Megőrül az időjárás vasárnapra: néhol nyárias meleg, máshol jégeső várható

Három vármegyére is kiadták a figyelmeztetést.

3 órája

Óvatosan a napozással, könnyen leéghetünk vasárnap

A meteorológusok azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között mindenki kerülje a napozást.

tegnap, 15:21

Fordulatos időjárás érkezik a hétvégén

Az UV-sugárzás elérheti a nagyon erős fokozatot.

tegnap, 06:14

Több vármegyében is leszakadhat az ég, kiadták a riasztást

Villámlás, szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

május 26., 17:42

Záporok, zivatarok zavarhatják meg a nyárias időjárást

Napközben a legmagasabb hőmérséklet 23 és 30 fok között alakul.

május 26., 06:12