Időjárás előrejelzés

Május 31. szerda
  • Felhős

13°C 28°C
Június 1. csütörtök
  • Felhős

12°C 29°C
Június 2. péntek
  • Zápor

13°C 29°C
Június 3. szombat
  • Gy. felhős

12°C 23°C
Június 4. vasárnap
  • Felhős

11°C 25°C
Június 5. hétfő
  • Zápor

12°C 24°C
Június 6. kedd
  • Zivatar

14°C 24°C
Június 7. szerda
  • Zápor

14°C 25°C

Folyamatosan frissülő időjárás-jelentés az Indexen, amely azt is segít eldönteni, hogy mit vegyünk fel, mit vigyünk magunkkal és hogyan vezessünk. A jobb felső sarokban lenyíló fülnél választhatja ki vármegyeszékhelyenként, hogy mely térség időjárására kíváncsi részletesebben.

36 órás előrejelzés

Milyen idő lesz?

Szerdán az ország északi-északkeleti harmadán lehet naposabb a reggel, máshol több felhő lehet az égen, és elsősorban a nyugati, a délnyugati és a déli tájakon helyenként záporok, néhol akár zivatar is kialakulhat. Többfelé élénk lehet az északi-északkeleti szél.

A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 16 fok között alakulhat. Napközben az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk délebbi tájain viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése.

Itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet.

Délután 25 és 30 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtök reggel sokfelé ébredhetünk napos időre, de helyenként lehetnek felhősebb körzetek is, viszont említésre méltó csapadék sehol sem valószínű.

Ugyanakkor hajnalra a déli tájakon helyenként átmenetileg párássá, ködössé válhat a levegő. Nem lesz jelentős a légmozgás.

A minimum-hőmérséklet 8 és 15 fok között alakulhat.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hogyan figyeljünk magunkra?

Orvosmeteorológiai előrejelzésünk szerint szerdán sem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet. Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot. Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedés­meteorológia

Mire kell vigyázni az utakon?

Szerdán hazánk délebbi tájain erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése, itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok, így az érintett térségekben vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők. Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, néhol esetleg vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek, emiatt akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása. A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Mi vár az allergiásokra?

Pázsitfűfélék. A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet. A fenyőfélék és a csalánfélék virágpora az alacsony-közepes tartományban alakul.

A lórom, az eperfafélék és a bodza pollenkoncentrációja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Alacsony koncentrációban lehet jelen a levegőben az útifű, az ernyősvirágzatúak, a sás, a tölgy, a kőris, a platán, a nyír, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Balatoni előrejelzés

Mire számíthatunk a legnépszerűbb tavunknál?

Szerdán kezdetben több, délután kevesebb felhő lehet a tó térségében. Említésre méltó csapadék nem valószínű.

Élénk lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban 13-15, délután 25-27 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Magyarország hőtérképe
Budapest légszennyezettsége
2023. május 30. 21:00
Vizek hőmérséklete (°C)
Balaton (Siófok) 20,4
Velencei-tó (Agárd) 23,4
Fertő_tó (Fertőrákos) 20,7
Duna (Budapest) 15,6
Tisza (Szolnok) 17
Kapcsolodó híreink

Lecsapott a jégeső Magyarországra

És ez még csak a kezdet, kiadták a riasztást.

6 órája

Felhőszakadással és jégesővel csapnak le a zivatarok

Szinte az egész országra kiadták a figyelmeztetést.

17 órája

Majdnem mindenhol figyelmeztetést adtak ki, a Dunántúlt már elöntötte a víz

Volt, ahol jégesővel csapott le a zivatar.

tegnap, 17:08

Zápor és zivatar jöhet, kiadták a figyelmeztetést

Ettől függetlenül sütni is fog a nap.

tegnap, 06:15

Amilyen gyorsan jött a tavasz, olyan gyorsan távozik, és robban be a nyár

A tökéletes nyári időjárást csak ritkán zavarhatja meg zápor vagy zivatar.

május 28., 18:50