Mi történik, ha áramszünetet okoz a rossz időjárás?

2010.12.17. 12:26
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mi történik akkor, ha egy viharban vagy tapadó hó súlya alatt fák zuhannak a vezetékekre, vagy kidőlnek a villanyoszlopok? Az átlagember ilyenkor otthon ül és arra vár, hogy ismét legyen áram, a mérnököknek és szerelőknek azonban ilyenkor kezdődik a kemény munka.

Az E.ON üzemirányítói éjjel-nappal figyelik az áramhálózatot, sőt, ha a meteorológiai szolgálat riasztást ad ki, megerősített ügyeletet is tartanak. Ha a rendszer hibát észlel, automatikusan megkísérli újra életre kelteni a meghibásodott hálózatszakaszt (hátha csak egy madár vagy faág okozott átmeneti zárlatot). Ilyenkor a fogyasztó csak annyit észlel, hogy egy pillanatra „elmegy” az áram. Ha ez nem jár sikerrel, az üzemirányító mérnökök beavatkozása következik. Ők egy elektronikus hálózatfelügyeleti rendszer segítségével meghatározzák, mely szakaszon történt a hiba, és van-e lehetőség a még működő hálózatról ellátni a kieső rendszer egy részét – így több ezer otthonban gyúlhat perceken belül újra fény.

Ha nincs mód egy-egy településrész alternatív útvonalon történő ellátására, riasztják az E.ON szerelőit, akiket nem ritkán az éjszaka közepén hívnak be dolgozni. A hibahelyek általában nem a főút mentén vannak, hanem a lakott területtől és műúttól távol, nehezen megközelíthető helyeken. A felázott föld, a kidőlt fák sokszor nehezítik a hibahelyre való eljutást, nem egyszer kellett már órákon keresztül utat törniük a szerelőknek, hogy egyáltalán elkezdhessék a munkát. Ezután következhet a hiba azonosítása és kijavítása, amit tovább hátráltathatnak az időjárási viszonyok.

A szerelők munkáját emellett nagyban hátráltatja, és az üzemzavarok számát növeli a rongálás és a lopás is, de a legnagyobb gondot a hálózat környezetében lévő fák jelentik. A törvény szerint az ingatlantulajdonosok feladata lenne a hálózat „biztonsági övezetében” lévő fák gallyazása, hogy azok még erős szél esetén se veszélyeztessék a vezetékeket. Ennek a feladatnak az ingatlantulajdonosok sokszor nem tesznek eleget, pedig egyetlen vezetékre dőlt fa vagy a szél által nekicsapott faág is képes olyan üzemzavart okozni, ami több száz, akár ezer embert érint.

Az E.ON kötelékében ma 1275 olyan szerelő dolgozik, aki az E.ON szolgáltatási területén él: ha elmegy az áram, az ő családjuknál sem lesz, így nemcsak munkahelyi kötelességük, hanem szívügyük is a hibák gyors kijavítása. A szerelők munkáját további ezer szerződött partner és számos speciális gépjármű segíti. Összességében az E.ON az általa üzemeltetett 80.000 km-nyi elektromos hálózat fejlesztésére és felújítására évente mintegy 45 milliárd forintot költ, és további 35 milliárd forintot fordít a hálózat üzemeltetésére és karbantartására.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.