Auguszta
5 °C
22 °C

December 31-ig meghosszabbított pályázatok, a nagy beruházások érdekében 2. rész

2004.10.26. 09:17
A Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP prioritása tartalmazza azokat a beruházás ösztönzéssel kapcsolatos prioritásokat, amelyek nagymértékben járulhatnak hozzá hazánk versenyképességéhez a régióban. A fejlesztésekre 2004 és 2006 között mintegy 140 millió euró áll rendelkezésre, a pályázatokat 2004. december 31-ig lehet benyújtani.
A GVOP ezen prioritása a következő célokat támogatja: korszerű technológiájú termelő-kapacitások kiépítése, a Kelet-közép-európai vagy európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati központok magyarországi kialakítása, integrátor vállalatok, ipari parkok, innovációs és technológiai transzferközpontok létrehozása, logisztikai központok beruházásainak támogatása és pro-aktív beruházás-ösztönzési szolgáltatások támogatása. A célok 5 pályázati kiíráson keresztül érhetőek el. Előző írásunkban 3, most a másik 2 pályázati célt ismertetnénk:

A negyedik cél kimondottan az Innovációs központok és Inkubátorházak megvalósítását, építését és átalakítását segíti elő. Ezen beruházási célon belül a központ létrehozásához szükséges berendezési tárgyak, gépek, eszközök, laboratóriumi eszközök beszerzése és az informatikai rendszer kiépítése támogattatható. A pályázaton indulhatnak, az Ipari Park címmel rendelkező szervezetek, nevezetesen a helyi önkormányzatok, belföldi székhelyű jogi személyiségű gazdasági társaságok, valamint közhasznú társaságok. A pályázati támogatás legfeljebb 100 millió Forint lehet projektenként. A pályázat 2004. október 31-ig benyújtható.

Szintén nagy volumenű és sokrétű támogatást nyújt, a Logisztikai Központok és szolgáltatásaik fejlesztése program. A támogatás célja, az ilyen típusú üzleti környezet kialakításával párhuzamosan fejlődni tudó logisztikai infrastruktúra kialakítása. Ezzel együtt jár a vállalkozások beszállítói tevékenységének elősegítése, az innovációs központban történő működés elősegítése, valamint a kis és középvállalkozások részére hatékony, versenyképes működést biztosító elosztó-ellátó szolgáltatások nyújtása. Emellett kiemelt szerepet kap a regionális repülőtereken és kikötőkben végzett logisztikai szolgáltatások támogatása is. A pályázati támogatást gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók és közhasznú társaságok igényelhetik. A támogatás önálló logisztikai központok esetében a beruházás elszámolható költségének maximum 35%-a, de legfeljebb 100 millió Forint lehet, ipari parkban megvalósuló logisztikai központ esetén a beruházás, az elszámolható összes költség 40%-a támogatható, de legfeljebb szintén 100 millió Forint. A beruházás keretén belül támogatható az új épületek építése, meglévő épületek átalakítása, korszerűsítése és az épületgépészeti beruházások. Emellett igényelhetünk még támogatást az új gépek, berendezések megszerzéséhez, az informatikai hálózat kiépítéséhez, és a telekhatáron belüli infrastruktúra építéséhez, korszerűsítéséhez. Az itt felsorolt fejlesztésekhez általában 25%-os önerő szükséges, amelyet a tervezett beruházás teljes költségtervének nettó értékéhez kell viszonyítani.

Emellett természetesen a pályázati kiírások és útmutatók teljes körű és részletes áttekintése is szükséges, hiszen számos követendő pontot tartalmaznak a jogosultság és a kizárási opció területén.

A legsikeresebb "forrásszerzők" nemcsak pályázati tapasztalattal, de már az európai uniós irányelvek megismerésével és ezen érveknek és indokoknak a pályázatba való beépítésével is találkozhatnak. A sikeres pályázók kiválasztási kritériumai mindenkörben kiterjednek a beruházás vonatkozásában a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi indikátorok vizsgálatára. Emellett a projekt hasznossági tényezőit is vizsgálni fogják, mégpedig a beruházás szerepét a fenntartható fejlődés tekintetében, így például környezeti terhelés és kibocsátási mutatók tekintetében, valamint az alkalmazott technológiák energiaigénye alapján is. Nagyon fontos szempont a beruházás megvalósíthatóságának műszaki és pénzügyi értékelése, a létrejövő termelési kapacitás fenntarthatósága, a termékek, szolgáltatások részesedése a megcélzott piacokon és a beruházás multiplikátor hatása. Szintén vizsgálat alá kerül a projekt megtérülési ideje, a projekt eredményeként realizálódó többlet hozzáadott érték is.

árindex

Semperger Kinga
Szakmai igazgató / Minősített EU tanácsadó
"Együtt írunk, együtt nevetünk! ... Tendernyi pénz 2004-ben!"
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
1071. Budapest, Peterdy u. 15.
Tel: 06 1 344 55 66
www.arindex.hu
Ügyfélszolgálat: Ilia Eszter - 06 1 413 63 30
 
címlapon
Vigyázz! Felsőpofán nagyfeszültség!
címlapon
Aki bírál, az eleve bérenc, sértett ember, és persze liberális

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.