Hedvig
9 °C
24 °C

December 31-ig meghosszabbított pályázatok, a nagy beruházások érdekében 2. rész

2004.10.26. 09:17
A Nemzeti Fejlesztési Terv GVOP prioritása tartalmazza azokat a beruházás ösztönzéssel kapcsolatos prioritásokat, amelyek nagymértékben járulhatnak hozzá hazánk versenyképességéhez a régióban. A fejlesztésekre 2004 és 2006 között mintegy 140 millió euró áll rendelkezésre, a pályázatokat 2004. december 31-ig lehet benyújtani.
A GVOP ezen prioritása a következő célokat támogatja: korszerű technológiájú termelő-kapacitások kiépítése, a Kelet-közép-európai vagy európai regionális hatáskörrel rendelkező vállalati központok magyarországi kialakítása, integrátor vállalatok, ipari parkok, innovációs és technológiai transzferközpontok létrehozása, logisztikai központok beruházásainak támogatása és pro-aktív beruházás-ösztönzési szolgáltatások támogatása. A célok 5 pályázati kiíráson keresztül érhetőek el. Előző írásunkban 3, most a másik 2 pályázati célt ismertetnénk:

A negyedik cél kimondottan az Innovációs központok és Inkubátorházak megvalósítását, építését és átalakítását segíti elő. Ezen beruházási célon belül a központ létrehozásához szükséges berendezési tárgyak, gépek, eszközök, laboratóriumi eszközök beszerzése és az informatikai rendszer kiépítése támogattatható. A pályázaton indulhatnak, az Ipari Park címmel rendelkező szervezetek, nevezetesen a helyi önkormányzatok, belföldi székhelyű jogi személyiségű gazdasági társaságok, valamint közhasznú társaságok. A pályázati támogatás legfeljebb 100 millió Forint lehet projektenként. A pályázat 2004. október 31-ig benyújtható.

Szintén nagy volumenű és sokrétű támogatást nyújt, a Logisztikai Központok és szolgáltatásaik fejlesztése program. A támogatás célja, az ilyen típusú üzleti környezet kialakításával párhuzamosan fejlődni tudó logisztikai infrastruktúra kialakítása. Ezzel együtt jár a vállalkozások beszállítói tevékenységének elősegítése, az innovációs központban történő működés elősegítése, valamint a kis és középvállalkozások részére hatékony, versenyképes működést biztosító elosztó-ellátó szolgáltatások nyújtása. Emellett kiemelt szerepet kap a regionális repülőtereken és kikötőkben végzett logisztikai szolgáltatások támogatása is. A pályázati támogatást gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók és közhasznú társaságok igényelhetik. A támogatás önálló logisztikai központok esetében a beruházás elszámolható költségének maximum 35%-a, de legfeljebb 100 millió Forint lehet, ipari parkban megvalósuló logisztikai központ esetén a beruházás, az elszámolható összes költség 40%-a támogatható, de legfeljebb szintén 100 millió Forint. A beruházás keretén belül támogatható az új épületek építése, meglévő épületek átalakítása, korszerűsítése és az épületgépészeti beruházások. Emellett igényelhetünk még támogatást az új gépek, berendezések megszerzéséhez, az informatikai hálózat kiépítéséhez, és a telekhatáron belüli infrastruktúra építéséhez, korszerűsítéséhez. Az itt felsorolt fejlesztésekhez általában 25%-os önerő szükséges, amelyet a tervezett beruházás teljes költségtervének nettó értékéhez kell viszonyítani.

Emellett természetesen a pályázati kiírások és útmutatók teljes körű és részletes áttekintése is szükséges, hiszen számos követendő pontot tartalmaznak a jogosultság és a kizárási opció területén.

A legsikeresebb "forrásszerzők" nemcsak pályázati tapasztalattal, de már az európai uniós irányelvek megismerésével és ezen érveknek és indokoknak a pályázatba való beépítésével is találkozhatnak. A sikeres pályázók kiválasztási kritériumai mindenkörben kiterjednek a beruházás vonatkozásában a környezetvédelmi és esélyegyenlőségi indikátorok vizsgálatára. Emellett a projekt hasznossági tényezőit is vizsgálni fogják, mégpedig a beruházás szerepét a fenntartható fejlődés tekintetében, így például környezeti terhelés és kibocsátási mutatók tekintetében, valamint az alkalmazott technológiák energiaigénye alapján is. Nagyon fontos szempont a beruházás megvalósíthatóságának műszaki és pénzügyi értékelése, a létrejövő termelési kapacitás fenntarthatósága, a termékek, szolgáltatások részesedése a megcélzott piacokon és a beruházás multiplikátor hatása. Szintén vizsgálat alá kerül a projekt megtérülési ideje, a projekt eredményeként realizálódó többlet hozzáadott érték is.

árindex

Semperger Kinga
Szakmai igazgató / Minősített EU tanácsadó
"Együtt írunk, együtt nevetünk! ... Tendernyi pénz 2004-ben!"
Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft.
1071. Budapest, Peterdy u. 15.
Tel: 06 1 344 55 66
www.arindex.hu
Ügyfélszolgálat: Ilia Eszter - 06 1 413 63 30
 
címlapon
Luke Skywalker nem lenne hiteles Mozart
címlapon
Hogyan találkoztam Supermannel egy mongol jurtában