CT-Lézer Mammográfia: Új módszer az emlődaganatok korai kimutatására

2009.04.10. 09:58 Módosítva: 2010.10.14. 09:00
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az egészségügyi statisztikai adatok szerint a világon évente több mint egymillió, Magyarországon évente 7.000 nőről derül ki, hogy mellrákos. A mellrák miatt bekövetkező halálesetek száma is magas, évente közel 2.400 nő hal meg ennek következtében, holott a korán felismert daganat 90 %-ban gyógyítható.

A betegség kialakulásának valószínűsége az életkorral együtt növekszik, ám a 40 év alatti korosztályban is egyre nagyobb számban diagnosztizálnak melldaganatot.Erre ad példát azoknak a hírességek a korántsem teljes névsora, akik fiatalon küzdöttek meg az elmúlt években a mellrákkal: Christina Applegate, Anastacia, Kate_Jackson, Kylie Minogue, Olivia Newton-John, Sheryl Crow...

Az emlők szerkezetük szerint öt csoportra oszthatók, attól függően, hogy milyen arányban van bennük zsír, kötőszövet, illetve mirigyállomány. Az egyik „véglet", amikor szinte csak zsírt tartalmaz a mell – ez nagyon jól átengedi a röntgensugarakat, szinte tökéletesen „átlátszó", így igen jól vizsgálható, az esetleges elváltozások szembetünőek. A fiatalabbakra általában a másik véglet, az úgynevezett denz emlő jellemző, mikor sok kötőszövet és mirigy van a mellben, vagyis „sűrű", és ilyenkor igen nehezen látható a daganat. A nők 40%-a " dense" mellű, és elsősorban fiatal. A malignus emlődaganatok előfordulása 4-6-szor magasabb ebben a melltipusban, mint a nem-dense emlő esetén.*

A dense típusú emlők vizsgálatára fejlesztették ki az USA-ban a legújabb technológián alapuló, káros sugárzástól mentes Computed Tomography Laser Breast Imaging System, vagyis CT-Lézer mammográfia eljárást, amely a heterogen, és az igen tömött emlő esetén is nagyobb érzékenységgel képes a rosszindulatú emlő daganatokat kimutatni. A vizsgálat 2009. januárjától egy budapesti magánintézményben is elérhető.

A CT-Lézer Mammográfia

A vizsgálat lézeres technológia segítségével teszi láthatóvá az emlőben kialakult rosszindulatú elváltozásokat az „angiogenezis„ kimutatásával. A CT technológia segítségével már az igen korai elváltozásokat is kimutatja „ denz" mellű nők esetében is. Az eltérő képalkotási technológia miatt a CT-Lézer mammográfia vizsgálat esetén nincs semmilyen káros sugárzás, és a vizsgálat nem jár a mell összenyomásával.

A CT-Lézer mammográfia az alábbi előnyöket kínálja:

  • A diagnosztikai berendezés a szervezetre ártalmatlan lézerfényt alkalmaz – amely nem jár semmilyen sugárterheléssel, és a leképezést komputer tomográf (CT) végzi
  • A vizsgálat kényelmes, fekvő helyzetben történi.
  • A vizsgálat a mell összenyomása nélkül történik.
  • Fiatal életkorban vagy terhesen is alkalmazható, hiszen nincs káros sugárzás.
  • A feszes (dense) emlő esetén is nagy érzékenységgel mutatja ki a rosszindulatú emlő elváltozásokat, a klinikai vizsgálatokat végző centrumok vizsgálati eredményeit tartalmazó közlemények alapján.
  • Mellimplantátumok esetében is alkalmazható

A CT-Lézer mammográfia vizsgálat gyakorlati tudnivalói

A vizsgálat előzetes időpont-egyeztetés alapján, kényelmes, kultúrált környezetben vehető igénybe. A vizsgálatcsomag CT-Lézer mammográfia vizsgálatot és mell ultrahangos vizsgálatot tartalmaz. A vizsgáltra fordítandó idő összesen kb. 40 perc. A vizsgálatot és a leletezést radiológus szakorvos végzi. Az írásos lelethez nyomtatott képek is tartoznak. A vizsgálatra 2009. november 30-ig jelentkezőknek 5 % kedvezménnyel végzi a vizsgálatot.

A CT-Lézer mammográfia egy a mellben talált elváltozás környezetében képes kimutatni az érképződést. (angiogenesis). Az érképződés a rosszindulatú melldaganat jellemző kísérője, így a vizsgálat nagy biztonsággal képes elkülöníteni a jóindulatú elváltozásokat a malignus elváltozásoktól.* A módszer hatásosságát Berlin, Bécs, Milánó, Dubai és több más város egyetemi klinikáinak is igazolják.*

Vizsgálati javaslat

Az emlőrák a nők körében leggyakrabban előforduló daganat típus: a statisztikai adatok alapján élete során 10 nőből 1 érintett ebben a betegségben.

Ha az alábbiak közül egy vagy több jellemző igaz Önre, kérjük, fontolja meg, hogy jelentkezik CT-Lézer mammográfia vizsgálatra:

  • 40 év alatti életkorban
  • Sűrű, feszes – dens emlő esetén. 45 év alatti, feszes, nagy mellű nőknél.
  • A családban korábban előfordult melldaganat (különösen BRCA- pozitivitás esetén)
  • A mellekben csomó tapintható, illetve a mellben fájdalmat érez
  • Beültetett mell implantátuma van, vagy emlőplasztikai műtétet tervez.

A mellrák a korai felismeréssel esetén közel 90%-ban gyógyítható!
Szánjon egy vizsgálatot önmaga és családja nyugalmára!

* a honlapon a megfelelő orvosi szakirodalmi hivatkozások megtalálhatóak

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.