Kiskarácsony

Szavazás - az év izéi

Az év útátadása

  • 24118. számú bodonyi bekötõút  - 926
  • M35, debreceni elkerülõ  - 441

Az év fegyvere

  • T-34  - 1108
  • Utcakő  - 872

Az év szökevénye

  • Budaházy György, a szélsőjobbos Rózsa Sándor  - 1257
  • Natascha, a jó szökevény  - 761

Ezerből kijön

Tesztek

A homár ajánlja

Posztol a Kisjézus

Velvet Plaza

I. rész | II. rész | III. rész | IV. rész | V. rész

Az év hoaxa

Januártól tilos az árpádsáv

Annyit lengették az utcai zavargásokban a sok piros-fehér csíkot, hogy a kormány megelégelte, és egy rendelettel be is tiltotta az árpádsáv használatát. A hoax szerint minden tilos, ami árpádsávos, sőt, ha egy rendőr valakin meglátja, le is veheti a tiltott ruhadarabot. Valójában az árpádsáv csak zöld nyilaskereszttel kiegészítve (az egykori Nyilaskeresztes párt jelképeként) tiltott. Önmagában a magyar címerben is látható piros-fehér szimbólum nem tiltott önkényuralmi jelkép, és nem is lesz az.

Emberkereskedők lopkodják a gyerekeket az áruházakból

Az aggódásfüggő szülők hoaxa. Egy pillanatra nem figyel az anyuka, és szem elől tévesztett kisgyerekét elkábítva, kopaszra nyírva találja az áruházi vécében. A történet terjesztői a bevásárlóközpont forgatagát olykor Media Marktra, máskor Corara, esetleg Auchanra cserélik, a gyerek néha kisfiú, máskor kislány, de mindenesetben átöltöztetve találnak rá. Gondoljon bele, hogy önnel is megtörténik, borzongjon, majd szavazzon a rémtörténetre!

Belső szerveik miatt gyilkolják a sportolókat a Hajógyári-szigeten

2006-ban két focista tűnt el Budapesten, egyikük holttestét június 14-én találták meg a Parlamenttel szemközti Duna-szakaszon. A valódi tragédia nyomán induló elmélet a Hajógyári-sziget környékén garázdálkodó afrikai szervkereskedőket gyanúsít, akik értékes belső szerveik miatt üldözik és gyilkolják a jó fizikumú, fiatal sportolókat. A lánclevél szerzője úgy tudja, a kereskedők a Bed diszkóban elkábítják áldozataikat, elcsalják őket a helyszínről, majd egy kiadós darabolás után szerveiket egymillió forintért értékesítik. A rendőrség persze nem talált szervkereskedelemre utaló nyomokat, a nyomozás szerint a Dunában talált fiú baleset áldozata lett.

Magyarország helyére egy kurva nagy atom-olaj-gáztároló épül

A legszövevényesebb versenyző mind közül. A Matula magazin cikke nyomán terjedő lánclevél az ország "morális, politikai és alkotmányos válságát" elemezve jut arra, hogy Magyarország hamarosan megszűnik, helyén a vezető politikusok jóvoltából egy óriási atom-gáz-olaj tároló épül, ugyanis az EU, sőt a G8 csoport nagykutyái számára nincs más megoldás Európa energiaéhségének megoldására. Gyurcsány Ferenc ezért került Medgyessy Péter helyére, és ezért jött Budapestre Bush elnök, hogy a Gazprom-vezér, Alekszej Millerrel egyeztessen. Az őszödi beszéd kiszivárgása is innen ered: Gyurcsány kihagyta a nagy buliból szocialista felebarátait, akik bosszúból eladták a beszédet a Fidesznek. És ez csak a történet eleje. Ráadásul, mint minden valamirevaló összeesküvés-elméletnek, ennek is van alapja: a magyar-orosz legfelső szintű tárgyalásokon valóban már hosszabb ideje központi téma egy óriási magyarországi gáztározó megépítése. Sőt, ha az ötlet egyszer megvalósul, két megatározó is létesülhet nálunk. De nem akkora, és nem úgy, ahogy a lánclevélben köröz.

Fizetős lesz az iWiW

Februárban az okozott általános pánikot, hogy a legnépszerűbb magyar közösségi szájt pénzt kér azoktól, akiknek ötvennél több barátja van, a hoax szerint a további kapcsolatokért darabonként ötszáz forintot kell fizetni. Pár hónappal később a T-online megvette a közösségi szolgáltatást, és elszabadult a pokol, egy lánclevél szerint ugyanis kevesebb mint egy héttel azután, hogy egymilliárd forintért megvette az iWiW-et, a vállalat máris azon mesterkedik, hogy a haszontalan felhasználókat kirugdossa a rendszerből. Az álhír szerint az ok a vállalat vezére, Simó György, aki úgy döntött, mindenkit eltávolít, aki nem wiwezik elég gyakran, és elveszi a helyet a többiektől. Persze aztán hamar kiderült, ezek közül semmi sem igaz.

Az októberi zavargásokban a könnygáztól meghalt egy lány

Már október 23-án, az utcán elterjed a hír, hogy a demonstrálók és a tüntetők közötti összecsapásnak halálos áldozata is van, egy-négy tüntető veszett oda. A cirkuláló legenda szerint egy 12, 14 vagy 16 éves kislány halt meg, miután október 23-án a Batthyány-örökmécsesnél iskolai csoportjában álldogálva egy nagyobb adagot kapott a könnygázból, és szervezete valamiért különösen érzékenyen reagált a szerre. Pár nappal később a MÁV-kórházban hunyt el. Az egyik 56-os szervezet a történet hallatán levelet írt a miniszterelnöknek, a sajtónak és az országos tisztifőorvosnak, halált okozó testi sértéssel vádolva a rendőrséget. Az Index sokáig nyomozott a zavargásokban elhunyt lány után, de az áldozatnak nem bukkant a nyomára. Később kiderült, hogy az apa a temetési segélyért hazudta munkahelyén, hogy meghalt a lánya.

A törökbarát EU megszünteti a déli harangszót

Az Európai Unió a hamarosan csatlakozó Törökországnak kedveskedik: a politikai korrektség jegyében 2006. július 22-én megszüntette az 1456-os nándorfehérvári diadalra emlékeztető déli harangszót. A lánclevélben terjedő hír szerint a katolikus egyház máris beleegyezett a törökök legyőzését ünneplő tradíció megszüntetésébe, és az ökumené jegyében felkérte a protestáns felekezeteket is a csatlakozásra. Azóta is hallja a szomszédos templomban a déli harangszót? Akkor szavazzon a Hoaxkábel favoritjára!

Belgium sajnos megszűnt

A belga állami televízió december 13-i, élő műsorában jelentette be, hogy a flamandok kikiáltották függetlenségüket, ezért Belgium megszűnik. A tréfamester állami csatorna hírét élőt imitáló bejátszás követte, amelyben az új határokon éppen leállítják az arra járó villamosokat, majd politikusok nyilatkoznak, akik üdvözlik, vagy elítélik a flamand parlament egyoldalú döntését. A belgák persze jól pánikba estek, hogy akkor nekik már nincs többé országuk, de valójában a híradás csak egy televíziós vitaműsor kísérleti bevezetője volt. Orson Welles most jót röhög a sírjában, ő már 1938-ban eljátszottaí a pánikkeltést az amerikaiakkal, rádiójátéka nyomán mindenki elhitte, hogy marslakók támadták meg a Földet.

Az év hoaxa

  • Belgium sajnos megszűnt
  • Fizetős lesz az iWiW
  • Januártól tilos az árpádsáv
  • Belső szerveik miatt gyilkolják a sportolókat a Hajógyári-szigeten
  • Magyarország helyére egy kurva nagy atom-olaj-gáztároló épül
  • Az októberi zavargásokban a könnygáztól meghalt egy lány
  • A törökbarát EU megszünteti a déli harangszót
  • Emberkereskedők lopkodják a gyerekeket az áruházakból

Az év tévés bukása

Áll az alku

Először úgy tűnt, hogy a Tv2 végre rájött, mit kell a retinánkra égetnie: agyatlan táskanyitogatást szeretünk nézni unalmas estéinken, hogy most akkor ötvenmillió vagy elemes fűnyíró, és közben meg szól a Jurassic Park zenéje, mert attól olyan izgalmas. Aztán kiderült, hogy az ötvenmillió az mínusz adók, ráadásul felezni kell egy betelefonálóval, és még Gundel Takács Gábor sem vicces, ha hetente ötször kéne annak lennie. Tavaszra az Áll az alku már megbukott, csak a csatorna ezt novemberig nem akarta bevallani.


Egy rém rendes család Budapesten

Miért jó, ha újraforgatjuk a Rém rendes családot, poénról poénra, plusz pár fájó magyar vicc, csak a rend kedvéért? Miért hazudjuk, hogy a magyar tahók is ugyanolyan tespedő jólétben élnek, mint a tengerentúli bunkók, és egyébként is, miért kell nekünk már a hülyéket is külföldről importálni, amikor itthon is elég jó a felhozatal? Az Egy rém rendes család Budapestenmár a forgatás első napján biztos befutó volt az év legnagyobb bukásait összegző listán, igaz azóta történt még egy-két pofára esés, de Bándi Sanyi zakóját azért még mindig elég jó oddsszal adnák a bukmékerek. Szavazzon és büntesse meg azokat, akik meggyalázták Al Bundyt!


MTV-ostrom

Az MTV-nek sikerült a lehetetlen: lemaradt a saját ostromáról, odakint már rég autókat gyújtogattak, amikor a tévében még mindig egy Beethoven önéletrajzi film ment. Ráadásul, amikor végre beismerték, hogy igen, a horda odakint áll, na akkor is csak megszeppent műsorvezetőket láttunk, képeket nem. Pedig ugyebár senki nem volt náluk közelebb, mármint a tűzhöz. Szavazzon az MTV-re, ami óriásplakáton buzdított saját ostromára, aztán persze megszeppent, amikor a tömeg engedett a reklámszlogennek!


Megatánc

A Tv2 vezetősége már nem nagyon láthat ki a süppedős, kézzel varrt bőrfotelokból, hiszen rajtuk kívül tényleg mindenki tudta, hogy senkit nem érdekel majd egy táncos tehetségkutató, főleg akkor nem, ha az RTL Klubon közben Csonka Pici és Kovács Ági szambázik, ha kissé esetlenül is.

Ráadásul több óriási műsortervezési hibával sikerült néhány kupac földet saját kezűleg bekaparni a Megatánc sírjába, hiszen a legkritikusabb időpontban, a Szombat esti láz premierje előtt egy héttel, egyszerűen elmaradt a műsor, az RTL Klub táncshowjának kezdéséről pedig sikerült félórával lemaradni, hogy biztos senki ne kapcsoljon már a Tv2-re, még ha valami furcsa lelki torzulás miatt érdekli is a tánc.


Cadillac Drive

Hitték volna, hogy Fábry nem vicces, ha egyedül hagyják Wahorn Andrással? Ja, hogy ki Wahorn András? Miért, maguk még soha nem láttak kortárs progresszív performance esteket? A Fábry Sándor házi videóiból készült roadmovie már az első pár rész után nagyot bukott az RTL Klubon, pedig a kezdeti döcögés után az orosz tajgán forgatott epizódok már érdekesek, sőt néha még izgalmasak is voltak. Sajnos ezeket már nem látta senki, pedig Fábry megtalálta az egyensúlyt a szóviccek, a régi anekdoták és a National Geographic-riportfilmek között.


Augusztus 20-i tűzijáték

Emlékeznek még a vörös, zöld és kék pacákra, amiket a kereskedelmi tévék adtak tűzijáték helyett? És arra, hogy a három országos adó az elázott ünnepi közvetítés után egyszerűen visszakapcsolt, és mi csak egy héttörpés német vígjáték, egy koltailajosos szörnyűség és valami rajzfilm közül választhattunk, pedig odakint éppen tombolt a breaking. (Furcsa ezt így kimondani, de még szerencse hogy volt a HírTv). Ha elege van abból, hogy az országos adók tohonya hírszolgáltatásából, akkor szavazzon most ide, és vágja haza egyszerre mind a három csatornát!

Az év tévés bukása

  • Megatánc
  • Áll az alku
  • Augusztus 20-i tűzijáték
  • Cadillac Drive
  • MTV-ostrom
  • Egy rém rendes család Budapesten

Az év visszacsinált adócsökkentése

Vagyis mégsem - használta a pénzügyi kormányzat a kezdő mitfahrer kedvenc kifejezését, amikor fellapozta a tavaly elfogadott adócsomagot. Néhány hónappal a választások után így átgyúrtak szinte minden létező adószabályt, emelve a csökkentett, meg nem szüntetve a megszüntetni ígért közterheket.

Áfacsökkentés

A 25 százalékos felső áfakulcs maradt ugyan 20 százalék, ám az átfogó áfacsökkentést felülírták azzal, hogy a középső, 15 százalékos áfát év közben 20-ra emelték. Előbbinek köszönhetően olcsóbb lett többek között a helikopter, a szauna és az uszodafelszerelés, utóbbi miatt drágultak az élelmiszerek, a rezsiköltségek és a tömegközlekedés.

Az iparűzési adó 2008-as megszűntetése

Fellélegezhetett Veres János október elején, amikor az európai bíróság úgy döntött, hogy nem ellentétes az uniós joggal az irap nevű, a magyar iparűzési adóra hasonlító olasz helyi adó. Így a magyarországi ipát sem kell eltörölni, hát nem is fogják. A helyette bevezetni tervezett ingatlanadóról viszont továbbra sem mondott le a kormány.

A munkáltatói tb-járulék 3 százalékpontos csökkentése

A tavaszi kampányban a Fidesz már tízet is megígérte, de azzal sem tudott választást nyerni. A kormány ebből talán azt a következtetést vonta le, hogy akkor ez az egész tébéjárulék-kérdés nem is fontos az országnak, úgyhogy nyáron visszavonta a csökkentésre tett, törvényben rögzített ígéretet. Elvileg 2009-re is vállaltak 2 százalékos csökkentést, azt, az akkor már közelgő választások miatt talán nem fogják elhalasztani.

Társasági adó kedvezményes kulcsa

Az ötmillió forintot meg nem haladó árbevételű cégek – ha alkalmazottaikat legalább a minimálbér kétszeresen foglalkoztatják –, 16 helyett 10 százalékos társasági adót fizethetnek ez évtől. Bár ez a kedvezmény nem szűnt meg, a kormány az elvárt adó és a szolidaritási adó bevezetésével felülírta az adócsökkenés hatását.

Tételes eho

A havi 1950 forintos, fix összegű tételes egészségügyi hozzájárulást, az ehót tavaly novembertől csökkentették erre a szinte, és ez év novemberében kellett volna megszűnnie. De nem fog, és most már nem is ígérik, hogy valaha is meg fog szűnni. Évi negyvenmilliárd forinttól esett volna el az államkassza, de így nem fog.

Az év visszacsinált adócsökkentése

  • Áfacsökkentés
  • Az iparűzési adó 2008-as megszűntetése
  • Tételes eho
  • Társasági adó kedvezményes kulcsa
  • A munkáltatói tb-járulék 3 százalékpontos csökkentése
hirdetés