Gyöngyi
2 °C
13 °C

Az al-Kaida pokollá változtatná Spanyolországot

2004.04.05. 13:12
Vasárnap lejárt a spanyol csapatok iraki és afganisztáni kivonásának határideje, amelyet Zapatero nemsokára hivatalba lépő kormányfő ígért, ezért ha továbbra is támogatják az Egyesült Államokat, "pokollá változtatjuk Spanyolországot" - üzente az al-Kaida egy madridi lapnak.
Újabb terrortámadásokkal fenyegette meg Madridot az al-Kaida terroristahálózat; a meglehetősen hitelesnek tűnő üzenet szerint "pokollá változtatják Spanyolországot", ha az nem szünteti be az Egyesült Államok támogatását, és nem vonja ki csapatait Irakból és Afganisztánból.

A Madridban megjelenő ABC című spanyol újsághoz eljuttatott, kézzel írt és faxon továbbított üzenet szerint már vasárnap lejárt a spanyol csapatok iraki és afganisztáni kivonására adott ultimátum. Ha ez a követelés nem teljesül, Spanyolországnak hadüzenettel kell szembenéznie - áll a lap hétfői beszámolójában.

A nyilatkozatot Abu Duhana al-Afgani írt alá, ugyanannak a csoportnak - "Anszár csoport, európai al-Kaida" - a nevében, amely vállalta a 191 ember halálát okozó március 11-i madridi vonatmerényleteket is, két nappal a terrortámadás után egy madridi mecsetnél talált videokazettán. Rendőrök és titkosszolgálati szakértők viszonylag hihetőnek minősítették az arab nyelvű írást - írta az ABC.

Az üzenet szerint ez a csoport tervezte a Madrid és Sevilla közötti vasútvonalon pénteken meghiúsított robbantásos merényletet is. Azt állították, ez csupán figyelmeztetés volt, hogy megmutassák ütőerejüket, és kifejezzék: "Képesek vagyunk bármikor és bármilyen formában megtámadni benneteket".

Az újabb fenyegetésben azzal vádolják Spanyolországot, hogy "folytatta agresszióját a muzulmánok ellen" azáltal, hogy újabb katonákat küldött Irakba, és bejelentette további csapatok Afganisztánba vezénylését.

Az írás szombaton 18 órakor érkezett, amikor épp rendőrségi razzia folyt a március 11-i robbanások feltételezett tetteseinek kézre kerítésre. A szombati hatósági akció alatt a madridi merényletek négy gyanúsítottja felrobbantotta magát.

Zapatero megígérte a csapatkivonást

José Luis Rodríguez Zapatero a terrortámadás és a március 14-ei választás után egy héttel nyilatkozta először, hogy Spanyolország kivonhatja 1300 katonáját Irakból, ha az ENSZ nem veszi kézbe az ügyeket, nem módosul az amerikai dominanciájú parancsnoki rendszer. A szocialisták miniszterelnökjelöltje "nagy hibának nevezte" az iraki háborút.

A leköszönő kormányfő, Jose Maria Aznar viszont Zapatero döntését nevezte súlyos hibának. Aznar a terrorizmusnak tett engedményként értékelte, ha Spanyolország kivonná az Irakban állomásozó katonáit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.