Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Felrobbantották magukat a bekerített terroristák

2004.04.04. 10:01
Felrobbantotta magát az a három ember, akit szombaton este próbált őrizetbe venni a spanyol főváros környékén a rendőrség. A legújabb információk szerint a halottak között van a madridi március 11-ei bombatámadás főszereplője is, akit hetek óta keresnek.
#alt#A három feltételezett terroristán kívül meghalt a spanyol rendőrség speciális alakulatának (GEO) egyik tagja, további 11 rohamrendőr megsérült.

Angel Acabes spanyol belügyminiszter késő éjszakai sajtóértekezletén elmondta, hogy a március 11-én végrehajtott madridi vonatrobbantások ügyében folytatott nyomozás során jutottak el a spanyol főváros déli részén fekvő Leganes városba, ahol - a rendőrség feltételezése szerint - egy lakásban terroristák rejtőzködhettek.

A legújabb információk szerint a halottak között van a madridi március 11-ei bombatámadás főszereplője, Abdelmadzsid Fakhet is, akit hetek óta keresnek.

Az akciócsoport vezetőjeként azonosított tunéziai férfi már évek óta Spanyolországban élt, és legutóbb egy ingatlanforgalmazó cégnek dolgozott Madridban. Az elfogatóparancs szerint "szent háborúra" uszította ismerőseit és 2003 óta forgatta fejében a madridi terrortámadások gondolatát.

Abdelmadzsid Fakhet gondoskodott a vidéki házról is, amely a terroristák pokolgépgyártó műhelyeként szolgált. A nyomozás során összegyűjtött adatok alapján az egyik körözött marokkói 2000 októberében Isztambulban kapcsolatba lépett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Nem adták meg magukat

A rendőrök nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre: több tucat rohamrendőr fogta körül a négyemeletes épületet, amelyet a levegőből helikopterek világítottak meg nagy erejű reflektorokkal.

Az épületben rejtőzködő három gyanúsított, feltehetően észak-afrikai arabok, előbb tüzet nyitottak az épületbe behatoló rendőrökre, majd felrobbantottak magukat, amikor a speciális alakulat tagjai betörték a lakás ajtaját.

A robbanás végzett a három feltételezett terroristával, valamint egy rendőrrel. További 11 rendőr megsebesült.

#alt#A detonáció súlyosan megrongálta az épületet, melynek homlokzati része leszakadt. A spanyol belügyminiszter szerint nem kizárt, hogy további halálos áldozatok lehetnek a romok alatt, de ezt egyelőre nem sikerült megállapítani.

Pénteken robbanószert találtak

Pénteken egy robbanószerkezetet találtak a Madrid-Sevilla gyorsvasútvonalon. A bomba ugyanolyan típusú volt, mint amit a március 11-ei robbantásoknál használtak. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a tettes, sietve hagyhatta el a helyszínt - feltehetően megzavarták -, mert a szerkezet még nem teljesen volt összerakva.

A spanyol ügyészség jelenleg 15 személy ellen emelt vádat, közülük tizenegyen észak-afrikai, marokkói származásúak.