Ervin
14 °C
21 °C

Bin Laden lánglelkű híve volt a madridi robbantó

2004.04.05. 12:35
A 'Tunéziai' - a 191 ember halálát okozó március 11-i madridi merényletsorozat értelmi szerzője - lánglelkű híve volt Oszama bin Laden terroristavezérnek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet fejének, és hitetlennek becsmérelt mindenkit, aki nem volt olyan fanatikus mint ő és eszményképe - írják a szombat éjszaka, egy rendőrségi razzia során magát felrobbantó terroristáról a spanyol lapok.
Szirhán bin Abdelmádzsid Farhádot (nyugati írásmóddal: Serhane ben Abdelmajid Farkhet) a spanyol belügyminisztérium egyértelműen a madridi helyiérdekű vasút szerelvényei ellen elkövetett, 191 ember halálát okozó március 11-i merényletsorozat értelmi szerzőjének, a terrortámadást végrehajtó csoport főkolomposának tart.

Muzulmán bevándorlók körében már a terrortámadás előtt is jól ismerték a 35 éves arab férfit, aki számos hívő muzulmán bevándorlótársát is meghökkentette radikális nézeteivel.

"Vallási fanatikus volt, mindenkit hitetlennek becsmérelt, aki másként gondolkodott, mint ő" - idézte az El Mundo spanyol napilap Farhád egyik ismerősét, akivel a Tunéziai ragadványnéven (El Tunecino) emlegetett terrorista gyakran ment együtt a mecsetbe. Az ismerős szerint a Tunéziai gyakran rémítgette elkárhozással, a pokol gyötrelmeivel a mérsékelt muzulmánokat, akik nem követték radikalizmusát. "A keresztény ember eleve szálka volt a szemében" - olvasható a lapban.

Madridban vált fanatikussá

Pedig amikor nyolc évvel ezelőtt Madridba érkezett, hogy üzemgazdasági tanulmányokat kezdjen ott, még egyáltalán nem volt vakbuzgó muzulmán, akkoriban még dohányzott, sőt szeszt is ivott. Az évek során azonban egyre radikálisabb, egyre fanatikusabb lett, olyannyira, hogy egy idő után kerülni kezdte a madridi nagymecsetet, mert számára túl mérsékelt volt az ottani imám, és túl visszafogottnak tűntek az oda járó hívők. Mecsetbe járás helyett ezután inkább Oszama bin Laden arab tévékben lejátszott beszédein csüggött áhítattal - mondták a sajtónak Észak-Afrikából érkezett bevándorlók, akik jól ismerték a Tunéziait.

Ismerősei szerint a férfi ügyes szónok volt, s alapos agymosásban részesített sok muzulmán bevándorlót. Már 2003-ban megkezdte a 2004. március 11-én végrehajtott terrortámadás tervezését. Félbeszakította tanulmányait, és ingatlanügynökként kereste a kenyerét. Jövedelméből megvásárolt egy ócska vidéki házat a főváros közelében, hogy robbanószerkezetek készítésére műhelyt rendezzen be benne. Ez a ház keltette fel először valamilyen - nem ismertetett - okból a nyomozók gyanúját, s onnan jutottak el annak tulajdonosához, illetve cinkosaihoz.

Farhád és három társa szombaton végzett magával, hogy elkerülje elfogását, amikor a spanyol hatóságok rajtuk ütöttek a Madrid melletti Leganésben. A rajtaütést végző különleges rendőrosztag egy tagja is életét vesztette a robbantásban, amellyel a kis terrorcsoport tagjai véget vetettek életüknek. Három terroristát, akinek sikerült kereket oldania, továbbra is keres a spanyol rendőrség.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft