Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Elhunyt III. Rainier, a monacói herceg

2005.04.06. 09:36
Haldoklása idején még a haldokló pápa is imádkozott III. Rainier-ért, az Európai miniállam, Monaco hercegéért, ám végül a nyolcvanegy éves uralkodó túlélte II. János Pált. Rainier uralkodása alatt Monaco felhőkarcolókkal tűzdelt kaszinóparadicsommá, ENSZ-taggá és római katolikus érsekséggé vált. Fiát, Albert herceget már múlt héten megbízták a régensi feladatokkal.

Elhunyt III. Rainier monacói herceg, jelentették be hivatalosan a miniállamban. Az uralkodót 81 éves korában érte a halál. A monacói hercegség Európa legrégebbi monarchiája. III. Rainier 1949 óta irányítja a miniállamot. Az uralkodó súlyos betegsége miatt régensi feladatokkal bízták meg már a múlt héten Albert herceget, a trónörököst.


Tekintse meg képeinket!
1949-ben foglalta el nagyapja trónját

Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi, III. Rainier néven Monaco városállam uralkodója 1923. május 31-én született az Európa egyik legkisebb, de leggazdagabb államában megszakítás nélkül hétszáz éve uralkodó Grimaldi-család tagjaként.

Angliában, Svájcban és Franciaországban végezte tanulmányait, Párizsban a politikai tudományokkal foglalkozott. 1944. szeptember 28-án "külföldi" önkéntesként jelentkezett a francia hadseregbe, részt vett az elzászi harcokban és Croix de Guerre kitüntetést kapott.

1949-ben, 26 éves korában foglalta el nagyapja, II. Lajos trónját, miután édesanyja, Charlotte hercegnő fia javára lemondott a trónról (a földkerekség valamennyi uralkodója közül ő volt legrégebben hatalmon).

Egyötödével növelte Monaco földterületét

Öt évtizedig volt építő, fejlesztő uralkodója a Cote d'Azur parti miniállamnak. Amellett, hogy a tengertől új földet elhódítva húsz százalékkal növelte a hercegség területét, felfelé is terjeszkedett, felhőkarcolók sorát építtette meg. A játékkaszinóiról és a mondén szórakozásokról ismert Monacót gazdasági és pénzügyi központtá tette, amely 30 ezer embernek ad munkát. A nagyherceg tízre emelte Monaco nagykövetségeinek számát a világban, elérte, hogy a Vatikán püspökségről érseki rangra emelje egyházmegyéjét. 1993-ban országát 183. tagállamként felvették az ENSZ-be.

A hercegség a világ egyik adóparadicsomának számít: 6600 állampolgára, valamint tartózkodási engedéllyel rendelkező lakosai nem fizetnek sem személyi jövedelemadót, sem vagyonadót, így aztán Monaco számos híres és gazdag embernek ad otthont. A bevételek nem csak a híres kaszinókból, a Forma-1-es autóversenyekből származnak, a hercegség jelentős ipari és szolgáltatási szektorral is rendelkezik. A munkanélküliek száma 30 körüli, alig több a 80 csendőrből álló hadsereg létszáma.

Rainier herceg 1962-ben léptetett új alkotmányt életbe, amely megerősítette az alkotmányos monarchia elvén alapuló kormányzást, szentesítette a közigazgatási, törvényhozási és jogi funkciók szétválasztását. Azóta a törvényhozási jogokat egymással megosztva gyakorolja a herceg és az országos tanács, amely az általános és közvetlen választójog révén megválasztott 24 tagból áll.

Grace Kellyt vette el

A miniállam először 1956 áprilisában került a nagyvilág figyelmének középpontjába, amikor a herceg feleségül vette Grace Kelly amerikai filmszínésznőt. Házasságukból két leány és egy fiúgyermek született.


III. Rainier 1988-ban (Fotó: EPA)
Az idillt tragédiák is árnyékolják. 1982-ben Grace hercegnő autóbalesetben meghalt, 1990-ben pedig az idősebbik leány, Caroline férje, Stefano Casiraghi szenvedett halálos balesetet a Monaco partjainál rendezett motorcsónak-világbajnokságon. Stéphanie hercegnő életmódjával szolgáltat évek óta bőségesen témát a bulvársajtónak, a trónörökös Albert herceg pedig azzal, hogy bár nagy hódolója a női nemnek, nősülni igazából nem akar.

Az utolsó években a médiafigyelem Albert herceg nőügyei mellett a kaszinók pompája helyett egyre többet cikkezett arról, hogy a miniállam inkább a maffiapénzek mosására szolgál, és kiváló védelmet nyújt e pénzek tulajdonosainak is.

A betegeskedő utolsó évtized

II. Rainier egészségi állapota az utóbbi években megrendült. 1994-ben kettős szívkoszorúér-műtétet hajtottak végre rajta, 1999-ben több műtéten esett át hasüregi aortájának tágulása miatt, 2000 februárjában pedig tüdejének egy részét kellett eltávolítani daganat következtében.

2005 márciusától intenzív kórházi kezelés alatt állt légzési-, vese- és szívproblémákkal. Súlyos betegsége miatt március 31-én Albert trónörököst régensi feladatokkal bízták meg.Ő maga azt tartotta legnagyobb szerencséjének, hogy kétségtelenül ő az utolsó államfő, akinek alkalma volt minden alattvalójával az utcán találkozni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!