Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Távozik a Fehér Házból Bush beszédírója

2006.06.15. 17:31
Hamarosan távozik a Fehér Házból George Bush amerikai elnök beszédírója és befolyásos tanácsadója, Michael Gerson csütörtöki lapértesülések szerint.

A 42 éves Gerson hét éven át szolgálta az Egyesült Államok első emberét, első elnöki mandátuma idején beszédíróként, majd pedig bizalmas tanácsadóként. Fontos szerepe volt a demokrácia világméretű előmozdításáról szóló doktrína megfogalmazásában, és egyik kezdeményezője a szegénység és az AIDS elleni globális harc erősítésének.

A sajtó szerint ő kovácsolta az olyan nevezetes kifejezéseket, mint az "együttérző konzervativizmus" vagy a "gonosz tengelye" és a beszédekbe gyakran szőtt bibliai utalásokat. Egy interjújában később panaszkodott, hogy a "gonosz tengelye" kifejezést közvetlenül Iránra, Irakra és Észak-Koreára szűkítették le, holott ezek az országok csak példák voltak a latorállamokra.

Az utolsó a sorban

Személyében az elnök negyedik régi munkatársa távozik az idén Andrew Card fehér házi kabinetfőnök, Scott McClellan szóvivő és John Snow pénzügyminiszter után. Card és McClellan a vérfrissítés jegyében köszönt le annak tervnek a keretében, hogy új arcokkal és új lendülettel javítsanak az elnöknek a közvélemény-kutató intézetek felméréseiben egyre romló megítélésén.

Gerson azonban nem ennek alapján válik ki az elnöki csapatból. A lapnak úgy nyilatkozott, hogy már hónapokkal ezelőtt felvetette távozását az elnöknek, de kivárta, amíg a politikai helyzet valamelyest megszilárdul. A jövőben könyveket szeretne írni.

Gerson befolyását jelzi, hogy a Fehér Ház nyugati szárnyában kapott irodát, ami beszédíró esetében legalábbis szokatlan. Karl Rove, az elnök másik befolyásos tanácsadója úgy nyilatkozott róla, hogy pótolhatatlan - olyan kaliberű ember, mint Gerson, egyszer akad egy nemzedékben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.