Megúszta a vádemelést Bush főstratégája

2006.06.14. 12:05
Bush főstratégája megúszta a CIA-ügynök lebuktatása miatti vádemelést, de Dick Cheney alelnök még bajba kerülhet. Karl Rove, a Busht kétszer is győzelemre vezető guru felszabadulása így is nagy öröm a novemberi választások előtt katasztrófális állapotba került republikánusoknak.

Meglepő bejelentést tett szerdán Robert Luskin, Karl Rove elnöki főtanácsadó ügyvédje. Patrick J. Fitzgerald, a Valerie Plame CIA-ügynök tudatos lebuktatása ügyében nyomozó államügyész több mint féléves nyomozás után vádemelés nélkül ejtette a Busht kétszer is elnökválasztási győzelemre segítő szürke eminenciás ügyét.

Bosszút álltak

Valerie Plame a CIA fedett ügynöke volt, mígnem fehér házi források ki nem kotyogták titkát. Plame férje, Robert Wilson nagykövet az amerikai titkosszolgálatok iraki háborút előkészítő dossziéjának ellentmondó értesüléseit közzé tette a New York Timesban, amivel magára haragította a Fehér Házat.

Fitzgerald bizonyítékai között több is arra utal, hogy Cheney alelnök személyes támadásnak vette Wilson cikkét, Plame-t ezért bosszúból buktathatták le. Az ügyben eddig kizárólag Cheney főtanácsadója, I. Lewis "Robogós" Libby ellen emeltek vádat, mert hazudott az esküdtszéknek - letagadta az újságírókkal folytatott beszélgetéseit.

Hasonló gyanú miatt indított nyomozást Fitzgerald Rove ellen is, még a Libby elleni vádemelés előtt. Rove esküdtszéki meghallgatásain nem tett említést a Time magazin újságírójával Matthew Cooperrel megejtett beszélgetéseiről. Igaz, később a beszélgetések tényét ügyvédei igazolták.

Megtalált email

Fitzgerald eredetileg úgy gondolta, a beszélgetést Rove tudatosan titkolta el. De Rove ügyvédje, Luskin egy zseniális húzással tanúnak ajánlkozott az ügyben, így az esküdtszék tőle hallhatta, hogy a beszélgetés tényét igazoló emailt azután kezdte keresni, hogy a Time-nál dolgozó barátja felhívta rá a figyelmét.

Fitzgerald végül ejtette a vádakat.

A nyomozás lezárása nagy megkönnyebbülés a novemberi választások előtt katasztrófális állapotba került Republikánus Pártnak. Rove nagy választási stratéga, 2000-ben és 2004-ben is nehéz helyzetben sikerül tgyőzelemre vezényelnie Busht, úgy, hogy közben kényelmes törvényhozási többséget is teremtett a republikánusoknak.

Feszült nyugalom

Márpedig a nyomozás határozottan akadályozta a stratéga munkáját, akit tavasszal hátrébb is vontak a tanácsadói élvonalból. A New York Times szerint a Fehér Ház óvatosan reagált a vádak ejtésének hírére, de a fotósoknak azért sikerült lekapniuk a fülig érő szájjal vigyorgó Karl Rove-t.

Rove ismerői szerint, bár nem mutatta, igenis aggódott. De az elmúlt hetekben már láthatóan megkönnyebült, valószínűleg már bíztak a vádak ejtésében. A truthout.org nevű, az üggyel foglalkozó honlap értesülései szerint a vádak ejtését elsősorban együttműködési készségének köszönhette, mivel az eredeti vádiratban foglaltak - miszerint Rove felfedte Plame valós identitását az újságírókank - igazak.

Ettől függetlenül Rove már hátradőlhet, de a Fehér Ház még nem nyugodhat meg. Fitzgereald a nyomozás lezárása után már a Libby elleni eljárásra öszpontosíthat. A perben tanúként idézhetik be Dick Cheney alelnököt, aki eskű alatt kellemetlen kérdésekkel szembesülhet. Végül is, ő az, akit a kiszivárogtatás szellemi atyjának tartanak, és ugyan az amerikai alkotmány 5. paragrafusa alapján nem köteles maga ellen vallani, erre hivatkoznia is kellemetlen lenne.  • Bérelnék
  • Bankszámla