Bemárthatta Cheneyt a kémügyben megvádolt kabinetfőnöke

2006.02.10. 14:14
A Valerie Plame titkos CIA-ügynök lebuktatása ügyében nyomozó Patrick Fitzgerald különleges ügyész úgy tudja, eddigi egyetlen gyanúsítottja, I. Lewis "Robogós" Libby főnökeire tett terhelő vallomást. Az alelnök szürke eminenciásának nem sok főnöke van, egyikük maga az iraki háborút kiötlő Dick Cheney alelnök.

Főnökeire tett terhelő vallomást I. Lewis "Robogós" Libby, Dick Cheney amerikai alelnök egy amerikai titkosügynök, Valerie Plame szándékos leleplezésével vádolt kabinetfőnöke, jelentette a CNN. Libby vallomásáról a kiszivárogtatási ügyet vizsgáló, Libby ellen hamis tanúzás, hamis vallomás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt vádat emelő Patrick Fitzgerald különleges ügyész tájlékoztatta a kabinetfőnök ügyvédeit.

A CNN birtokába került levelében Fitzgerald állítja, hogy tudomása szerint Libby az ügyben döntő nagyesküdtszék előtt tett vallomásában azt mondta, főnökei utasítására szivárogtatta ki a titkos hírszerzési információkat.

Beismerte

A Fitzgerald leveléről elsőként beszámoló National Journal értesülései szerint Libbyt személyesen Dick Cheney alelnök hatalmazta fel a kiszivárogtatás idején még titkos Nemzeti Titkosszolgálati Összefoglaló (NIE) bizonyos részleteinek kiszivárogtatására. Fitzgerald ügyész adatai szerint Libby 2003. július 8-án tájékoztatta a NIE részleteiről a New York Times az ügyben forrása elhallgatása miatt négy hónapos elzárásra ítélt újságíróját, Judith Millert. A NIE titkosságát tíz nappal később oldották csak fel.

A NIE magában foglalta Valerie Plame férjének, Joseph Wilsonnak a nigeri tényfeltáró túrájáról küldött jelentését, melyben cáfolja azokat az Irak elleni vádakat, amiket Bush kormányzata az ENSZ-ben is felhasznált a háború indoklására. Wilson bebizonyította, hogy az a vád, hogy Irak az atombombagyártás egyik alapanyagát, urán-hexafluoridot vásárolt az afrikai országtól, hamis leveleken alapul.

Az ügyvédek tagadnak

Wilson az iraki háború után a New York Timesban megjelentetett cikkében maga leplezte le a komány hazugságát. A kormányzat ezután buktatta le Wilson feleségét, a CIA titkos fedésben dolgozó ügynökét. A tudatos lebuktatás az egyik legsúlyosabb nemzetbiztonsági bűncselekmény, az árulással egyenlő megítélés alá esik.

Libby a CNN-nek nyilatkozó ügyvédei határozottan tagadták, hogy védencük főnökeire akarta volna hárítani a felelősséget, vagy hogy bármilyen formában elismerte volna vétkességét. Fitzgerald eddig nyomozása során nem is talált konkrét bizonyítékot Libby bűnösségére. Eddig csak annyi vált bizonyossá, hogy Libby elhallgatta az esküdtszék előtt találkozóit az ügyben érintett újságírókkal. Már ezért is akár tételenként 15, összesen 30 év börtönre ítélhetik.  • Hírek
  • Bankszámla