Tizenöt év börtönt kaphat Cheney főtanácsadója

2005.10.28. 18:49
"Robogós" Libbyt vád alá helyezik, de Bush agya, Karl Rove egyelőre megúszta a bírósági eljárást Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatása miatt. Az amerikai politikát meghatározó két tanácsadó egyikének elvesztése is komoly csapás Bush számára, Libbyt akár tizenöt év börtönre is ítélhetik.

Hamis tanúzás, hamis vallomás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt bíróság elé állítják Lewis "Robogós" Libbyt, Dick Cheney alelnök főtanácsadóját, A vádpontokért külön-külön öt-öt év börtönre és egyenként akár kétszázötvenezer dollár pénzbírságra is ítélhetik Libbyt, aki a vádemelés hírére lemondott posztjáról. Karl Rove, Bush legfőbb szövetségese és stratégája ellen nem emeltek vádat, de folytatódik ellene a nyomozás. A két vezetőt Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatásával gyanúsítják, ezért akár tíz év börtönre is ítélhetik őket.

Libby a vádemelésről döntő nagyesküdtszék előtt tett vallomásában azt állította, hogy a nála érdeklődő újságíróktól hallott először Plame valós identitásáról. Vallomásából úgy tűnik, mintha azt gondolta volna, Plame köztudottan kém. A nyomozás megállapításai szerint azonban a kiszivárogtatást megelőző hónapban legalább hatszor tárgyalt a kérdésről kormányzati tisztviselőkkel - elsőként Dick Cheney-vel. Patrick J. Fitzgerald ügyész szerint az újságírók elsőként Libbytől értesültek Plame identitásáról. Libby a beszélgetések során semmi olyanra nem utalt, hogy ellenőrizetlen, más forrásból származó értesülés lenne.

Az ügyész szerint tehát Libby volt, aki lebuktatta Valeria Plame-t. Egyelőre mégsem titkosügynök leleplezése miatt emeltek vádat. Ez ugyanis különösen nehezen bizonyítható, tudatos, ártó szándékú kiszivárogtatásra vonatkozik. Egyes szakértők szerint Fitzgerald egyelőre kerülné ezt a vádat, mivel az átpolitizálná a pert.

Plame lebuktatása ugyanis könnyen a kicsinyes politikai bosszú alapesetének tűnhet. Plame férje, az egykori nigeri nagykövet, Joseph Wilson ugyanis Bush iraki politikájának egyik hangos kritikusa. Aki még csaláson is kapta a kormányt. Wilson volt ugyanis, aki a CIA megbízásából a helyszínen kivizsgálta azt az értesülést, hogy Szaddám Huszein Nigerből akar uránércet vásárolni atomprogramjához. Wilson helyszíni vizsgálatai megállapították, hogy az erről beszámoló titkos üzenet hamisítvány, a történet nem igaz. Ennek ellenére George W. Bush és Colin Powell is az iraki fegyverprogramok bizonyítékaként hivatkozott rá.

Wilson a történetet 2004. július 6-án megírta a New York Timesban. Július 14-én Robert Novak, a republikánus párthoz húzó publicista cikkében leleplezte Plame-t.

Taktikus ügyész

Plame lebuktatása ezek alapján kicsinyes politikai bosszúnak tűnik, amit ráadásul a Fehér Ház legfelsőbb körei követtek el. Ez azonban egyrészt nehezen bizonyítható, másrészt meglehetősen bonyolult ügyet eredményezne. A bírósági eljárás során hosszasan kéne elemezni a CIA tevékenységét, többek között a titkos ügynökök fedésének mibenlétét. Nem beszélve arról, hogy a per gyorsan az iraki háború elleni vádirattá nemesülhetne - ez azonban egyáltalán nem könnyítené meg az igazságtételt.

A washingtoni elemzők szerint nem véletlenül keresett - és talált - egyszerűbben értelmezhető vádpontokat Fitzgerald.

"Nem a vádpontokhoz keresünk bizonyítékokat, hanem az igazságot próbáljuk feltárni" - cáfolt rájuk sajtótájékoztatóján az ügyész. Az eddigi eredmények alapján ezek a vádpontok bizonyíthatóak de a nyomozás folytatódik. Többek között Karl Rove elle is.

Az elnök főstratégája sajtóértesülések szerint elhallgatta azt a kellemetlen tényt, hogy Matthew Coopernek, a Time újságírójának már július 11-én azt mondta, hogy Wilsont felesége kérésére küldték Nigerbe. Rove a beszélgetésben nem nevezte meg Plame-t, de ettől még az esküdtszék előtt tett vallomása nem lesz igazabb. Ott ugyanis azt állította, hogy Novak cikkéből hallott először Plame-ről.

Mivel Rove ellen még a Libby elleni per alatt is folyni fog a nyomozás, a Fehér Háznak továbbra is óvatosan kell majd nyilatkoznia. Nem indíthatnak frontális támadást Fitzgerald lejáratására. Ez amúgy sem lenne könnyű, mivel az ügyészt maga Bush is megdícsérte az ügy szakszerű és gyors kezeléséért.

Komoly vérveszteség

Rove és Libby elvesztése kisebb tragédia lenne a Bush-kormány számára. Rove jelentőségét semmi sem fejezi ki jobban, hogy a tanácsadó pont a Katrina hurrikán idején hagyott ki több vezetői értekezletet is kínzó veseköve miatt, távolléte pedig azonnal érződött is a kormányzat elbizonytalanodó kommunikációján. Ez összességében - a Katrina hurrikán mentési munkálatainak katasztrofális összeomlásával együtt - nagy népszerűségvesztést okozott Bushnak.

Rove és Libby kiesése hosszú távon is befolyásolhatja Bush elnökségét, tekintve, hogy a páros felelt az elnök politikai stratégiájáért. Rove kedden még Harriet Miers, Bush jogtanácsadójának legfelsőbb bírói kinevezésének előkészítésén, Libby az amerikai jegybank új elnökének kiválasztásán és elfogadtatásán dolgozott.  • Tippek
  • Bankszámla