Az elnök emberén állna bosszút a New York Times

2005.07.12. 10:18
Kemény támadást indított Karl Rove elnöki főtanácsadó ellen a New York Times. Rove komoly szerepet játszhatott a CIA egyik fedett ügynökének lebuktatásában. A lap egyik újságíróját bebörtönözték, mert nem hajlandó elárulni, ki szivárogtatta ki neki az ügynök nevét.

Karl Rove megbuktatásán dolgozik a New York Times, írja a Drudgereport. A Bush második elnökválasztási győzelmének taktikáját kidolgozó elnöki főtanácsadó lehet az egyik magasrangú fehér házi tisztviselő, aki kiszivárogtatta Valerie Plame, a CIA fedett ügynökének valós identitását a sajtónak. A kiszivárogtatás miatt a New York Times egyik újságíróját a múlt héten négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Judith Miller szerdán börtönbe is vonult, és azóta is ott van.

Két év után feladták

Valerie Plame-t 2003. júliusában buktatta le egy a mai napig nem ismert, a feltételezések szerint közvetlenül az elnök környezetében dolgozó ember. A CIA ügynöke kicsinyes politikai bosszú áldozatául eshetett, mivel férje, Joseph Wilson egykori nigeri nagykövet hazugságon érte Bush kormányát.

A CIA ügynökének lebuktatása miatt nyomozás indult, melynek eddig csak újságírók estek áldozatul. Milleren kívül börtön fenyegette még Matthew Coopert, a Time magazin újságíróját is. A Time és Cooper Millerrel és a New York Timesszal szemben azonban közel két éves harc után úgy döntött, hogy inkább együttműködik a hatóságokkal.

Hallgatnak

Millert azért ítélték el, mert a bírósági felszólítás ellenére sem volt hajlandó elárulni bizalmas forrásait. Az újságírója bebörtönzésén felháborodott Times - a lap mindeddig kitartott amellett, hogy nem adja ki az újságíró forrásait - most Karl Rove szerepének tisztázására kényszerítené a Fehér Házat.

Rove szerepét illetően a Fehér Ház nem hajlandó nyilatkozni, írja a New York Times. A jelenleg nyilvános adatokból csak annyit lehet tudni, hogy Rove neve szerepelt Matthew Cooper jegyzeteiben. Az elnöki főtanácsadó még Plame lebukása előtt beszélt újságírókkal az ügyben.

Lehetséges, hogy Plame-t nem Rove buktatta le, az viszont a Newsweek értesülései szerint biztos, hogy az ügynök lebuktatása előtt Rove "szabadon levadászhatónak" minősítette Wilson nagykövet feleségét. Pozíciójából adódóan Rove tudhatott Plame valós identitásáról, azaz, ha nem is ő szivárogtatta ki az értesülést, ő adott felhatalmazást az információ publikálására.

Legjobb emberét veszítheti el

Plame-t végül egy, a republikánusok jobbszárnyához, Bush fő támogatói bázisához közel álló publicista, Robert Novak buktatta le. Novak neve nem merült fel a nyomozás bírósági szakaszában, az újságíró feltehetőleg együttműködött a hatóságokkal.

A Rove elleni kampányba a Demokrata Párt is beszállt. A párt politikusai Rove szerepének teljes tisztázására szólították fel a Fehér Házat. Bushra is nagy nyomás nehezedik, mivel Plame lebukása után az elnök nyilvánosan ígéretet tett rá, hogy mindenkitől megválik, aki érintett az ügyben. Most pedig egyre több adat utal rá, hogy legfőbb bizalmasa állhat a kiszivárogtatás mögött.  • Hírek
  • Bankszámla