Szélesedik az amerikai kémbotrány

2003.10.04. 09:27
Valerie Plame CIA-alkalmazott lebuktatására utaló nyomok után kutatna a külügy- és a védelmi minisztérium dokumentumai között is az FBI. Az igazságügyi minisztérium nevében vizsgálódó ügynökök egyelőre egy fehér házi alkalmazottat sem hallgattak ki. Az elnöki rezidencia kétezer alkalmazottjának írásban kell tanúskodni. A demokraták szerint Ashcroft miniszter "alkalmatlan" a vizsgálat levezénylésére.
Már az amerikai külügy- és védelmi minisztériumnál is vizsgálódik az amerikai igazságügyi minisztérium a CIA egyik fedett munkatársának lebukása miatt. Valerie Plame-t Robert Novak neokonzervatív publicista buktatta le egy, a Washington Postban megjelent publicisztikájában.

Novak kormányzati forrásokra hivatkozva írta meg, hogy a Bush elnök évértékelő beszédében is idézett, Irakot nigeri uránvásárlással vádló adatok hamisságát bizonyító Joseph Wilson felesége a CIA munkatársa. Novak állítja, hogy a CIA ugyan kérte Plame nevének titokban tartását, nem jelezte azonban, hogy a szivárogtatás veszélyt jelentene az asszony számára. Értesülései szerint Plame nem ügynök, csak elemzőként dolgozott.

A Fehér Házban keresik a kiszivárogtatót
A Fehér Ház csaknem kétezer alkalmazottja keddig kapott határidőt arra, hogy kirukkoljon bármiféle dokumentummal, amely segítheti a nyomozást Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik ügynöknője kilétének kiszivárogtatása ügyében. Az Alberto R. Gonzales fehér házi jogtanácsos által aláírt pénteki utasítás vonatkozik mindenféle elektronikus vagy telefonos üzenetre, kézzel írt feljegyzésre vagy komputeren tárolt dokumentumra, illetve levelezésre vagy naptári bejegyzésre. Minden egyes alkalmazottnak, a főtanácsadóktól az alacsony rangú beosztottakig, alá kell írniuk egy olyan iratot, amely vagy azt tanúsítja, hogy készítettek az üggyel kapcsolatos dokumentumot, vagy pedig azt, hogy nem rendelkeznek ilyen dokumentummal - jelentette az AP.

A bűnüldözők azt próbálják meg kideríteni, hogy ki szivárogtatta ki a sajtónak a külföldön szolgáló Valerie Plame CIA-tiszt kilétét. A titkosügynöknő a felesége Joseph Wilson volt nagykövetnek, aki nyilvánosan megvádolta George Bush kormányát, hogy az iraki veszély felnagyítása érdekében manipulálta a hírszerzési információkat. Az ügynöknőt Robert Novak szemleíró fedte fel, aki azt mondta, hogy az információt két vezető kormányzati tisztségviselőtől kapta. Plame-ről ezután két másik újságíró is lerántotta a leplet.

Kihallgatások még nem voltak

A szivárogtatás kapcsán az igazságügyi minisztérium hétfőn kezdett vizsgálatot a Fehér Házban. Csütörtökig azonban az elnöki hivatal egy alkalmazottját sem hallgatták ki - nyilatkozta az AP-nek Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője.

Az igazságügyi minisztérium nevében vizsgálódó FBI ugyanakkor csütörtökön a védelmi és a külügyminisztériumot is felszólította az előző hónapok levelezésének, a telefonbeszélgetések rögzített jegyzőkönyveinek megőrzésére.

A szövetségi ügynökök az iratokból próbálják kideríteni, kitől származhatott az információ Plame munkaviszonyáról. Az FBI ugyanakkor nem kutat Novak feljegyzéseik között. "A médiát több rendelkezés védi" forrásai kiadásától - indokolta ezt Susan Whitson, az igazságügyi minisztérium szóvivője.

Folytatódott a vizsgálat kapcsán kirobbant politikai vita. A Demokrata Párt vezető politikusai továbbra is kifogásolják, hogy a szivárogtatást az elnök környezetéhez közel álló John Ashcroft minisztériuma vizsgálja. Charles Schumer szenátor attól tart, hogy Ashcroft "alkalmatlan a vizsgálat elvégzésére".

A kiszivárogtatást tagadó Fehér Ház szerint a demokraták "a politikai opportunizmus szemüvegén keresztül tekintenek a vizsgálatra".  • Hírek
  • Hírek