Keresik a CIA-st lebuktató tisztviselőt

2003.09.30. 16:03
Mindenre kiterjedő nyomozást kezdett a Fehér Házban a CIA egyik munkatársának lebuktatásával kapcsolatban az amerikai igazságügyi minisztérium. A lebuktatott ügynök diplomata férje az elnöki stáb bosszújának véli az ügyet. A CIA-alkalmazott nevét nyilvánosságra hozó újságíró nem adja ki forrásait, és tagadja, hogy veszélybe sodort volna bárkit is.
Teljes körű bűnügyi nyomozásba kezdett az amerikai igazságügyi minisztérium a CIA egyik ügynökének megnevesítésével kapcsolatban - jelentette az AP. Valerie Plame-t Robert Novak, a Washington Post konzervatív publicistája nevezte meg egy az iraki fegyverdossziéról szóló júliusi cikkében.

Bosszút sejt

Plame a Bush-kormány iraki dossziéjának tartalmát bíráló Joseph Wilson felesége. Wilson - aki diplomata karrierjét Clinton elnöksége alatt kezdte és egyes források szerint demokrata kötődésű - a titkosszolgálati dosszié Irak nigeri uránbeszerzéséről szóló részének hitelességét vizsgálta. Bár a vádak teljesen hamisnak bizonyultak (a bizonyító erejűnek tartott levél alá Niger tíz évvel korábban lemondott külügyminiszterének nevét hamisították), az állítás mégis bekerült Bush Irakot vádló évértékelő beszédébe.

Wilson ekkor a sajtóhoz fordult. Most azzal vádolja a kormányzatot, hogy egy felső vezető - véleménye szerint Karl Rove, az elnök politikai főtanácsadója - szivárogtatta ki feleségéről a bizalmas információt.

A Fehér Ház együttműködik

A Fehér Ház most ígéretet tett az eset kivizsgálására, bár azt nem az elnöki hivatal, hanem az igazságügyi minisztérium végzi. A Fehér Ház, közleménye szerint, "mindenben együttműködik" - írja az AP.

Az elnöki stáb kedd reggel értesült a nyomozásról. Alberto Gonzalez, az elnöki hivatal munkatársainak vezetője hétfőn este kapott értesítést a vizsgálat kezdetéről. A munkatársakat felkérték minden, az esettel összefüggésbe hozható irat megőrzésére - jelentette az AP.

Nem utasításra tette

A kiszivárogtatással kapcsolatban megszólalt a Plame nevét publikáló Robert Novak is. A neokonzervatív sztárpublicista Önmaga védelmére annyit még felhozott, hogy értesüléseit a CIA-val is megerősíttette. A hírszerzők nem tagadták az állítást, csak annyit kértek, hogy ha lehet, ne nevezze meg Plame-t, "de nem jelezték, hogy ez veszélybe sodorná". Bizalmas hírszerző forrásai szerint egyébként Plame nem ügynök, csak egyszerű elemző. "Nem felelt titkos akciókban részt vevő fedett ügynökökért" - mondta, érzékeltetve, hogy megnevezése nem jelenthet nemzetbiztonsági kockázatot.

A CIA évente átlag ötven alkalommal tesz feljelentést az igazságügyi minisztériumnál ügynökei nevének kiszivárogtatása miatt. Az esetek nagy részét már az előzetes vizsgálat során bűncselekmény hiányában elvetik. A titkosügynök lebuktatása Amerikában bűncselekmény, elkövetője legkevesebb öt év börtönnel sújtható.  • Hírek
  • Hírek