Pofánvágták a sajtószabadságot

2005.07.04. 07:56
Két újságíró is börtönbe vonulhat, amiért ellenszegülve a bíróság határozatának nem hajlandóak kiadni bizalmas forrásaikat. Judith Miller és Matthew Cooper feltehetően a Fehér Háztól tudta meg Valerie Plame-ről, hogy a CIA ügynöke. Az ügynök lebuktatása bűncselekmény, a bűnöst eddig nem találták meg. A szálak az amerikai vezetés csúcsáig érnek.

Börtön helyett házi őrizetben töltené le büntetését az a két újságíró, akiket bizalmas forrásaik kiadásának megtagadása miatt ítélhetnek el az Egyesült Államokban. Judith Miller, a New York Times, és Matthew Cooper, a Time magazin újságírója is családi okokra hivatkozott. Coopernek hatéves lánya, Millernek hetvenhat éves férje van.

A két újságíró a múlt héten vesztette el a reményt a büntetés elkerülésére, amikor is a Legfelsőbb Bíróság elutasította keresetük tárgyalását. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő testület így érvényben hagyta azt az 1972-es LB-döntést, mely szerint a nyomozás érdekében az újságíróknak ki kell adniuk bizalmas forrásaikat.

Piti bosszú

A mostani botrány a CIA egyik fedett ügynöke, Valerie Plame lebuktatása miatt robbant ki. Plame Joseph Wilson, az Egyesült Államok egykori nigeri nagykövetének a felesége. Nevét 2003 júliusában szivárogtatták ki - a gyanú szerint a Fehér Házhoz közel álló források - pár nappal azután, hogy Wilson Busht és kormányát is hazugsággal vádolta a New York Timesban.

Bush az iraki háborút indokló egyik beszédében azt a kijelentést tette, hogy Huszein diktatúrája hasadóanyagot próbált beszerezni Nigerből. Wilson, akit az értesülés kivizsgálására Nigerbe küldtek, már Bush beszéde előtt hónapokkal, még 2002-ben bizonyította, hogy az állítás nem helytálló. A nigeri atomvásárlás mégis bekerült az amerikai kormány tömegpusztítófegyver-dossziéjába.

Nem is írt róla

Nyolc nappal Wilson cikke után Robert Novak konzervatív publicista cikkében leleplezte Plame CIA-s kapcsolatait. Novak cikke után pár nappal Cooper a Time-ban publikált írásában jelezte, hogy több forrás neki is kiszivárogtatta Plame CIA-s érintettségét. Judith Miller szintén megkapta az információt, bár ő nem írt cikket a témában.

Az ügy pikantériája, hogy a bűncselekményt - a fedett CIA-s ügynök lebuktatását - nem a most börtönnel fenyegetett újságírók követték el. A sztorit robbantó Novak együttműködőnek bizonyult, így őt nem fenyegeti elzárás. Millert és Coopert is csak azért, mert az újságírói etika egyik alapszabályát védelmezve nem hajlandóak kiadni bizalmas forrásukat.

Miller munkáltatója, a New York Times teljes mellszélességgel kiáll újságírója mellett. A Time azonban az LB határozata után úgy döntött, hogy Cooper eddigi kitartása ellenére kiadja az újságíró jegyzeteit, hátha így elkerülhető a börtönbüntetés.

Bizalmi válság

A Time döntése nagy felháborodást váltott ki az amerikai médiában. "Hogyan hihetnek ezután a bizalmas források az újságíróknak" - jelentette ki a Time-nak Tom Rosenstiel, a Tökéletes Újságíró Projekt igazgatója. "Mélységesen csalódott vagyok" - kommentálta szintén a Time-ban a magazin döntését a másik érintett, a New York Times kiadója, Arthur Sulzberger.

Cooper sztoikusan reagált. "Tiszteletre méltó dolog betartani a Legfelsőbb Bíróság határozatát. Ahogy tiszteletre méltó a polgári engedetlenség is. Reméltem, hogy a Time hosszabb ideig kitart. De mindkettőnk döntése megalapozott" - mondta.

A politikusok is félhetnek

Az LB határozata egyébként máris törvényalkotásra sarkallta a politikusokat. Mivel harmincegy tagállamban már létező törvény védi az újságírókat és forrásaikat, és további tizennyolc is jogszabályban biztosít védelmet, Richard Lugar szenátor és Mike Pence képviselő az újságírókat és forrásaikat védő szövetségi törvény elfogadására tett javaslatot. Végtére is, a politikusok szeretnek névtelenül szivárogtatni, így őket legalább annyira fenyegeti az újságírók bebörtönzése - illetve ennek következményeként a névtelen források kiadása a bíróságoknak.

Az elnök emberei

Hiszen Plame történetét is a politikai elit tagjai teregethették ki. Ráadásul a szálak messzire, nagyon messzire mutatnak. A Washington Post és a Newsweek értesülései szerint Cooper a bíróságnak átadott jegyzeteiben felbukkan Karl Rove, az elnök elsőszámú bizalmasának a neve is.

Hogy Rove érintett lehet, azt a Newsweek már 2003-ban megszellőztette. Az elnöki főtanácsadó több újságíróval beszélve "prédának" minősítette Plame-t. Most azonban ügyvédje útján tagadta, hogy ő szivárogtatta volna ki a CIA ügynökről az igazságot.

A felelősök helyett most azonban két újságírót fenyeget börtön. A Legfelsőbb Bíróság határozata után az ügyükben eljáró bíró valószínűleg már nem vár tovább, így akár már a héten letöltendő büntetést szabhat ki mindkettejükre.  • Hírek
  • Hírek