16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Tíz év börtön fenyegeti Bush főtanácsadóját

2005.07.14. 11:28
Szorul a hurok Bush legfőbb bizalmasa, újraválasztási kampányának fő stratégája ellen. Lehet, hogy az ügyészek nem tudják rábizonyítani Karl Rove-ra, hogy szándékosan buktatott le egy CIA-ügynököt, de most már hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt is vizsgálják.

Egyre egyértelműbb Karl Rove, Bush főtanácsadójának a szerepe a CIA egyik fedett ügynökének lebuktatásában, írja a Washington Post. Szerdán vallomást tett a korábban börtönnel fenyegetett Matthew Cooper, a Time magazin újságírója. A Post értesülései szerint Cooper vallomásából egyértelműen kiderült, hogy az újságíró Valerie Plame CIA ügynök identitásáról is beszélt Rove-val.

Összebeszéltek

Amennyiben bebizonyosodik, hogy Rove tudatosan buktatta le a CIA egyik fedett ügynökét, akár tíz év börtönre is ítélhetik Bush 2004-es választási stratégiájának kidolgozóját. Plame identitását a kormányzat feltehetően bosszúból fedte fel, amiért férje, Joseph Wilson egykori nigeri nagykövet hazugsággal vádolta Bush kormányát az Irakkal szemben felhozott fegyverkezési vádak kapcsán.

Bár az összefüggés nyilvánvalónak tűnik, az nehezen bizonyítható, hogy Plame lebuktatói szándékosan akartak ártani a nemzetbiztonságnak. Így az a sajátos helyzet alakulhat ki, hogy Rove-t és az esetleges további kiszivárogtatókat nem is az ügynök lebuktatása, hanem hamis tanúzás és az igazságszolgáltatás akadályoztatása miatt ítélik el.

Bush is kihátrálni látszik főtanácsadója mögül. Rove ugyan közvetlenül Bush mögött kapott helyet az elnök szerdai sajtótájékoztatóján, és Bush nyilatkozatában óvott a korai ítélkezéstől az ügyben, kétszeri újságírói kérdésre sem volt hajlandó megismételni korábbi kiállását tanácsadója mellett. Bush a 2003. júliusában induló vizsgálat legelején ígéretet tett arra, hogy mindenkit kirúg a Fehér Házból, aki érintett az ügyben. Ugyanakkor Rove mellett is kiállt. Ez utóbbi most elmaradt.

Adukkal támad

A Post értesülései szerint az ügyben eljáró Patrick J. Fitzsgerlad különleges ügyész munkatársai most azt vizsgálják, hogy az elnöki stáb alkalmazottai összejátszottak-e egymással fedőtörténetek kitalálásában. Tisztázásra vár még korábban tett vallomásaik igazságtartalma is. Rove a kezdetektől együttműködött a nyomozókkal, kérdéses azonban, hogy mennyiben mondott igazat.

Randall D. Eliason, az amerikai szövetségi ügyészség korrupciós főügyésze szerint ugyanakkor még a titkosügynök lebuktatására vonatkozó vádak is megalapozottak lehetnek. A Fitzgeraldot jól ismerő Eliason kizártnak tartja, hogy a különleges ügyész "csak úgy" börtönnel fenyegessen újságírókat. "Ha nem lenne valami súlyos bizonyíték a kezében, nem ment volna el a legfelsőbb bíróságig az újságírók beidézéséért" - nyilatkozta Eliason a Postnak.

A két éve folyó eljárás júniusban gyorsult fel, amikor a Legfelsőbb Bíróság elutasította az ügyben bíróság elé idézett, de a vallomást megtagadó újságírók keresetét. Az LB döntését követően Matthew Cooper a vallomás mellett döntött, Judith Miller, a New York Times újságírója azonban kitartott forrásai védelmében, így most négy hónapos börtönbüntetését tölti.  • Tippek
  • Hírek