Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Elárasztotta Irakot a pornó

2003.09.11. 13:13
Üresen üzemelnek azok a mozik Irakban, ahol nem pornófilmet adnak. A sokévi tiltás után hirtelen jött szabadság és a központi szabályozás hiányának eredménye, hogy a mozik programjában szinte kizárólag szex- és pornófilmek szerepelnek.
Szaddám bukása után néhány hónappal elárasztották Irak filmszínházait a pornófilmek, számolnak be helyi tudósítók.

Egy kis romantika

Az iraki mozisok a rezsim bukása után a korábban tiltott szexfilmekre jelentkező tömegigényt azért tudják maradéktalanul kielégíteni, mivel egyelőre semmiféle szabályozás nincs arra nézvést, mikor, milyen típusú filmeket lehet levetíteni.

A városi mozik minden este megtelnek a romantikus jelzővel ellátott filmekre érkező férfiakkal, az amerikai színésznők plakátjait - akik az irakiak számára szokatlanul lengén öltözöttnek számítanak - pedig kisebb csoportok állják körül városszerte.

Tiltás után szabadon

Szaddám Huszein regnálása idején tiltott volt a szex- és pornófilm Irakban, ezért az ilyen filmeket csak a legnagyobb titokban terjesztették. Akit azon kaptak, hogy szexfilmet néz vagy terjeszt, több hónapos börtönbüntetésre számíthatott.

#alt#
Piac Bagdadban fotó: EPA

A rendszer gyors összeomlása után a viharos gyorsasággal liberalizálódó országban egyik napról a másikra jelentek meg a mozik programjában a pornófilmek, amelyekre mintegy ezer iraki dinárért (110 forint) lehet jegyet váltani.

A mozinak néző kell

Bár nincs ínyére a dolog mozitulajdonosoknak sem, ha meg akarnak élni, nincs más választásuk, ezeket a filmeket kell műsorra tűzniük, amíg ugyanis a korábban megszokott amerikai és arab filmeket vetítették, csak félig teltek meg a nézőterek.

"Teljesen elkeseredtünk amiatt, hogy ilyen képeket kell bemutatnunk, mivel ez a mozi mindig jó filmeket vetített. Ha viszont nem ezt tesszük, nem tudjuk fizetni a rezsit, a béreket" - panaszkodik az egyik mozitulajdonos, aki többekkel együtt arra vár, hogy az új iraki kormány intézkedjen a korhatáros filmekről.

Az iszlám is tiltja

Megoldatlan problémát jelent továbbá, hogy a kérdés az iraki társadalmat erősen megosztja. Az iszlám vallásúak elítélik és tiltott dolognak tartják a pornót. Így történhetett meg például, hogy a síiták déli központjában, Bászrában be kellett zárni a mozikat, miután egy férfi fenyegetőzni kezdett, hogy a mozi előtt gyújtja föl magát, ha nem szedik le a műsorról a pornófilmeket. A mozik két hét elteltéve újra kinyitottak, és visszatértek a háború előtti kínálathoz.

"Egy ilyen hatalmas váltás, mint amilyen velünk történt, olyan mint egy árvíz. Először a szemetet és a hordalékot hozza el, de majd megérkezik a tiszta víz is. Szaddám idején a tiltásé volt a főszerep, nekünk viszont a meggyőzést kell választanunk" - mondja egy Bagdadban élő szunnita pap, akitől pár méterre az Az igazi nemi erőszak című filmet vetítik éppen teltházzal.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon az ország legszebb vidékei közül!