Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Havonta kétmillió dollárt fölözött le Arafat

2004.11.15. 10:28
A kilencvenes évek közepén Arafat mintegy hárommilliárd dolláros vagyonnal rendelkezhetett, aminek nem kis része a palesztin területeken zajló gázolaj-csempészetből származott, amiből a palesztin elnök havi kétmillió dollárt fölözhetett le magának. A gyakorlatnak egy 2002-es reform vetett véget, amikor Arafat befektetései a palesztin hatóságokhoz kerültek.
Havi kétmillió dollárt fölözhetett le Jasszer Arafat a Ciszjordániában és a Gáza övezetben folyó gázolaj-csempészetből, írja a Time magazin legfrissebb száma.

A legsikeresebb pénzügyi reform

Arafat ügyleteire állítólag amerikai könyvelők derítettek fény, miután a palesztinok külföldi pénzelőinek nyomására Arafat 2002-ben kénytelen volt befektetéseit, cégeit a Palesztin Befektetési Alapnak átadni.

Az ügyletet amerikai szakemberek mellett a palesztin pénzügyminiszter, Szalam Fajjad felügyelte. Az elnöki korrupciónak véget vető lépést követően a Palesztin Hatóság költségvetése havi tízmillió dollárral gazdagodott, és olcsóbbá vált az üzemanyag a palesztinok számára is, állítja a Time a Fajjad által vezetett vizsgálatokhoz közelálló személyekre hivatkozva.

Az összeget az arab világ számos bankján, luxemburgi és Kajmán-szigeteki pénzintézeteken keresztül mosták tisztára. Összesen mintegy 800 millió dollárhoz jutott így a palesztin közigazgatás.

"Ez volt az arab világ legsikeresebb pénzügyi reformja" - állította Jim Prince, a Los Angeles-i Demokrácia Tanács elnöke, aki a könyvelést amerikai részről irányította.

'Legatyásodott' Arafat

A kilencvenes évek közepén Arafat pénzügyi birodalmának értéke körülbelül hárommilliárd dollárra rúgott, de csütörtöki halálakor már csak egymilliárdos vagyona lehetett az izraeli hírszerzés becslése szerint.

A Time cikke azt állítja, hogy a palesztin elnök felesége, Szúha Arafat nem sokkal azelőtt szerzett tudomást a 2002-es - számára hátrányos - tranzakcióról, hogy kijelentette, a palesztin vezetés "élve akarja eltemetni férjét", és a Franciaországba utazó palesztin delegációt nem engedte haldokló férje ágyához.

Múlt hét pénteken a Corriere della Sera nevű olasz napilap azt írta, Arafat özvegye évi 22 millió dollárra (4,2 milliárd forint) számíthat a palesztin hatóságoktól. Feltevések szerint a palesztin vezetés ezzel a gesztussal akarta elkerülni a vagyoni vitát a dacos asszonnyal.

Az asszony apanázsáról szóló híreket palesztin tisztviselők azóta cáfolták kijelentve, hogy Szúhának mindössze franciaországi lakbérét fogják kifizetni, "de semmi többet".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!