Árpád
-1 °C
9 °C

Kalapáccsal vertek agyon tálibokat

2009.08.16. 14:03 Módosítva: 2009-08-16 14:45:38
Megöltek tizennyolc tálib lázadót Pakisztánban, akikkel névtelenül nyilatkozó katonai források szerint feldühödött falusiak végeztek a Szvat-völgy különböző részein.

Tizennyolc halott tálibot találtak Pakisztán északi részen, akiket a hatóságok feltételezése szerint feldühödött helyiek gyilkoltak meg, írja helyi forrásokra hivatkozva az AFP. "Ezek a lázadók nem katonai akcióban vesztették életüket. Falusiak löhették le őket, néhányukat kalapáccsal gyilkolták meg" - mondta egy névtelenül nyilatkozó tiszt.

A hadsereg névtelenül nyilatkozó tisztje azt mondta, hogy a tizennyolc iszlamista holttesteit a Szvat-völgy különböző pontjain találták meg. Hozzátette, hogy a lázadókat olyan helybeliek ölték meg, akik féltek a tálibok visszatérésétől. Atifur Rehman, a Szvat-völgy egyik vezető tisztviselője megerősítette, hogy tizennyolc holttestet találtak, azonban ennél többet nem árult el.

A pakisztáni hadsereg 2007 óta harcolt a tálibokkal az ország leglátogatottabb síparadicsomának helyet adó Szvat-völgyben, de a pakisztáni vezetés 2009 februárjában egy amerikai részről élesen bírált megállapodás értelmében a tálibok fegyverletételéért cserébe bevezette az iszlám törvénykezést a körzetben. A tálibok azonban április végén felrúgták a békét, és a Szvattal szomszédos körzetekbe behatolva már a fővárostól alig száz kilométerre is az egész ország talibanizációját hirdették.

A hadsereg végül nagyszabású offenzívát indított, és a nyár elején megtisztította a völgyet a lázadóktól. A harcok miatt otthonukból elmenekült több tízezer helyi lakos visszatérhetett otthonába, azonban közülük sokan attól tartanak, hogy a táliboknak sikerül visszaszerezniük befolyásukat a Szvat-völgyben, mások pedig házuk elvesztése miatt okolják a lázadókat.

A környező körzetekben az elmúlt hetekben is folytatódtak a harcok, és az előző héten több forrás is megerősítette, hogy egy Dél-Vazirisztánban végrehajtott amerikai légicsapásban a pakisztáni tálibokat vezető Baitulla Mehszúd is életét vesztette.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.