Megtelt Haiti légtere

2010.01.14. 21:26 Módosítva: 2010.01.15. 00:48
Egyre több ország és szervezet tesz felajánlásokat a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére. A mentőegységeket és az első segélycsomagokat szállító repülők miatt az ország kormánya szerint megtelt a légtér, a leszállást az összedőlt irányítótorony hiánya is nehezíti.

Haitin már eltemették a keddi pusztító földrengés hétezer áldozatát - közölte csütörtökön René Préval haiti elnök, aki szerint az áldozatokat tömegsírba helyezték. A haiti államfő Leonel Fernandezt, a szomszédos Dominikai Köztársaság elnökét fogadta a fővárosi repülőtéren.

Temetni kell

Fernandez az első külföldi államvezető, aki felkereste Haitit a földrengés után. A dominikai elnök azt mondta, hogy jelen pillanatban az egyik legfontosabb dolog, amire Haitinak szüksége van, az a segítség a halottak eltemetéséhez.

A vöröskereszt becslése szerint 45-50 ezren haltak meg a haiti földrengésben. Korábbi helyszíni tudósítások arról szóltak, hogy holttestek hevernek szerte Port-au-Prince-ben. Az oszladozó tetemek bűze miatt a fővárosiak kendővel takarják el orrukat. A holttesteket teherautókkal szállítják a fővárosi központi kórházhoz, az intézet vezetője szerint a hullaháznál mintegy 1500 holtestet halmoztak fel.

Az ENSZ legfrissebb jelentésében arról tájékoztatott, hogy haiti missziójának legalább 36 tagja vesztette életét, 73-an megsérültek és 160-an eltűntek. A földrengésben összedőlt a haiti ENSZ-misszió központi épülete. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy csodával határos módon túlélte a katasztrófát az ENSZ egyik észt alkalmazottja, akit négyméteres romhalmaz alól szabadítottak ki két nappal a földrengés után.

Gordon Brown brit miniszterelnök azt mondta, hogy Haiti elképzelhetetlen tragédián esett át, és az országnak "a világ figyelmének, együttérzésének és humanitárius segélyezésének központjába kell kerülnie".

A túlélők sátrakat állítanak fel a megmentett javak, a romok alól kimentett élelem halmai között Haiti fővárosa, a keddi földrengésben romba dőlt Port-au-Prince utcáin. Háromezer rendőr és nemzetközi békefenntartó takarítja el a szemetet, irányítja a forgalmat és őrzi a biztonságot a fővárosban, ahol a rengés után azonnal feltűntek a fosztogatók.

A Viva Rio brazil segélyszervezet szóvivője szerint az ENSZ kéksisakosait nem lehet látni, és szórványosan lövések hallatszanak. Valószínűleg a javaikat védelmező emberek próbálják távol tartani a támadókat, mondta. Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet két állva maradt kórházban ápolja a sérülteket, és sátorkórházakat állított fel.

Egymást követik a felajánlások

Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy kormánya százmillió dollárt ajánl fel a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére. A segély összege az év folyamán növekedni fog, mondta Obama.

Nicolas Sarkozy francia elnök azt javasolta, szervezzenek nemzetközi konferenciát Haiti újjáépítéséről Franciaország, Kanada, az Egyesült Államok és Brazília részvételével.

A dél-koreai kormány rendkívüli ülésén úgy döntött, speciális mentőcsapatot és összesen egymillió dollárnyi humanitárius segélyt küld Haitira. Az izraeli külügyminisztérium már szerdán előkészített indulásra egy mentőcsapatot.

Az ENSZ tízmillió dollárt szabadított fel rendkívüli esetekre tartott pénzalapjából. Catherine Ashton EU-külügyminiszter Brüsszelben közölte, hogy hétfőn összeülnek az EU-tagállamok fejlesztési segélyért felelős miniszterei, hogy egyeztessenek a Haitinek szánt segítségről.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) külön internetes oldalt hozott létre, hogy segítsen a haitiaknak kapcsolatba lépni eltűnt hozzátartozóikkal. A szervezet legújabb becslésében 45-50 ezerre teszi a halálos áldozatok számát.

Repülőket küldtek

Oroszország három repülőgépet küldött mentőkkel, orvosokkal, a földrengés utáni mentéshez szükséges berendezésekkel. Az egyik Il-76-os gép egy komplett mobil repülőkórházat vitt a szigetországra.

Újabb repülő érkezett nyolcvan emberrel és öt tonna szállítmánnyal a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetéről. Két hadihajót is Haitihoz irányítottak. Eddig 91, a földrengésben megsérült francia állampolgárt evakuáltak Haitiről, az egykori francia gyarmatról a Franciaországhoz tartozó Martinique-ra. Nagy-Britannia és Kína is küldött egy-egy repülőgépet.

Nem tudnak fogadni ennyi gépet

A segélyszervezeteknek óriási logisztikai feladattal kell megbirkózniuk, a főváros, Port-au-Prince nemzetközi repülőterén nem üzemel az irányítótorony, és a kikötő is használhatatlan, mert mindhárom daruja romba dőlt a földrengésben, közölte csütörtökön az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Amíg nem állítják helyre az irányítótornyot addig a pilóták szemmérték alapján, külső segítség nélkül teszik le a segélyt hozó repülőgépeket. "Ez valóban gond" - tette hozzá az ENSZ-illetékes. Később bejelentették: megtelt az ország légtere, és a kormány azt kéri, hogy további gépeket ideiglenesen ne indítsanak Port-au-Prince-be.

A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) közben bejelentette, hogy útnak indított 40 földi műholdvevő állomást és 60 szélessávú távközlési egységet és a berendezéseket kezelő személyzetet Haitiba, hogy meg lehessen teremteni az alapvető távközlési összeköttetést. A szakosított ENSZ-szerv közölte azt is, egy olyan rendszert is telepít a mentési munkálatok összehangolásáért, amely biztosítja a legszükségesebb vezeték nélküli kapcsolattartást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport