Netanjahu rábólinthatott a dubaji gyilkosságra

2010.02.21. 13:42 Módosítva: 2010.02.21. 16:39
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tudott a Hamász-vezető dubaji meggyilkolásáról, és a Moszad központjában jóváhagyta a készülő akciót, állítja a The Sunday Times. A brit lap szerint a balul elsült akció miatt a Moszad egyelőre felfüggesztette hasonló műveleteit a Közel-Keleten. A dubaji rendőrfőnök szerint diplomata útlevelet is használtak a merénylők, már tizennyolc embert gyanúsítanak.
Meir Dagan a Moszad vezetője
Meir Dagan a Moszad vezetője

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyesen hagyta jóvá a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik magas rangú tagjának dubaji meggyilkolását, írta saját vizsgálatára hivatkozva a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap feltáró riportja szerint Netanjahu január elején felkereste az izraeli titkosszolgálat, a Moszad tel-avivi központját, ahol Meir Dagan, az ügynökség vezetője tájékoztatta a készülő merényletről. A találkozón részt vett a rajtaütésre kijelölt osztag néhány tagja is. A kormányfő, akinek személyes felelősségi körébe tartozik az ilyen műveletek végső engedélyezése, jóváhagyta az akciót, áll az írásban.

Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúhot január 20-án, dubaji szállodai szobájában ölték meg, a helyi hatóságok szerint a tettesek hamis nyugat-európai útlevelekkel utaztak be az emírségbe.

Dubaj diplomata útlevélről beszél

Diplomata útlevelet is használtak annak a merénylők, jelentette ki egy vasárnap megjelent interjújában Dubaj rendőrfőkapitánya. "Ez nem helyi ügy, hanem olyan, amely érinti az európai országok biztonságát is" - tette hozzá Dáhi Halfán tábornok.

Arról is beszélt a rendőrfőnök, hogy a Hamász-vezető Mahmúd al-Mabhúh mozgásáról egy hozzá közel álló ember tájékoztatta a gyilkosokat. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolta a Hamásznak: belső vizsgálattal derítse ki, hogy ki lehet ez az ember. Állítása szerint az üggyel kapcsolatban a dubaji hatóságok őrizetében van két palesztin, akik közül az egyik a gyilkosság előtt találkozott a kommandó egyik tagjával.

Végig figyelték

A The Sunday Times "a Moszadot ismerő forrásokat" idézve azt írta: a szolgálat hírszerzési értesülést kapott arról, hogy Mabhúh Dubajba készül, ahonnan Iránba utazna tovább fegyvereket venni. A gyanú szerint a fegyverszállítmány célpontja a gázai övezet lett volna.

A Hamász fegyveresei mögött Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh fényképe látható
A Hamász fegyveresei mögött Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh fényképe látható

A brit lap forrásai szerint Mabhúh január 19-én, Damaszkuszból utazott Dubajba az Emirates légitársaság járatán. A gép felszállását a Moszad egy ügynöke a repülőtér mellől figyelte, és üzenetet küldött a már Dubajban tartózkodó osztagnak, hogy Mabhúh úton van.

A The Sunday Times szerint azonban a Moszadot igen kínos helyzetbe hozta, amikor kiderült: az osztag tagjai brit, francia, német és ír állampolgárok személyes adatait felhasználva utaztak be Dubajba.

A lap az ügynökséghez közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a Moszad az ügy nyomán kibontakozó diplomáciai botrány közepette felfüggesztette hasonló műveleteit a Közel-Keleten, elsősorban azért, mert attól tart, hogy a biztonsági ellenőrzések szigorítása miatt ügynökei fokozott veszélynek vannak kitéve. Dagan pozíciója is kérdésessé vált, írta a brit vasárnapi lap.

Már tizennyolc embert gyanúsítanak

A dubaji rendőrség tájékoztatása szerint tizenegy, európai útlevéllel utazó személy vett részt Mabhúh meggyilkolásában, a felhasznált útlevelek közül hat brit volt. Meg nem nevezett dubaji tisztségviselők közölték vasárnap, hogy az ügyhöz köze van további két hamis ír útlevélnek is, így már összesen öt hamis ír útlevelet használtak a gyilkosság során. Állításuk szerint az ügyben való bűnészességgel már tizennyolc embert gyanúsítanak. Közülük többen legalább egyszer jártak már korábban is Dubajban, terepszemle céljából.

A brit külügyminisztérium bejelentette, hogy a bűnszövetkezetek által elkövetett súlyos cselekmények feltárására létrehozott brit hatóság - Serious Organised Crime Agency (SOCA) - vezetésével bűnügyi vizsgálat kezdődött az incidens hátterének kiderítésére.

A SOCA szerint a dubaji hatóságok által bemutatott brit útlevelekben a fotók és az aláírások nem egyeznek azokkal, amelyek a Nagy-Britanniában kibocsátott valódi útlevelekben szerepelnek. Azok a britek, akiknek nevei az útlevelekben szerepelnek, maguk is cáfolták, hogy bármiközük  lett volna a rajtaütéshez. Az érintettek kettős brit-izraeli állampolgárok, és többen közülük Izraelben élnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport