Káoszt okozott a tavaszi hóvihar Nagy-Britanniában

2010.03.31. 11:40 Módosítva: 2010.03.31. 11:40
A szokatlanul kemény telet példátlan tavaszi havazás követte Nagy-Britanniában. Az ország nagy részén egész éjjel fagyott, a viharos szélben félméteres hótorlaszok alakultak ki. Hetvenezer háztartás maradt áram nélkül, nagyok a fennakadások.

Baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán Nagy-Britanniában az ilyenkor teljesen szokatlan havazás. Nagy-Britanniában, ahol amúgy általában is szokatlan a havazás, az idei télen többször is káoszt okozott a nagy mennyiségű hó.

Március utolsó napján viharos szelekkel és havazással tért vissza a tél. Az észak-írországi Londonderry közelében 120 jármű - köztük egy iskolabusz - akadt el az átfúvások miatt kialakult félméteres hótorlaszokban. A rendőrség háromszáz utazót mentett ki.

Iskolabusz szenvedett balesetet Skóciában is, a havas úton megcsúszott busz 45 utasa közül négyen súlyos sérüléseket szenvedtek.

Észak-Írországban szerdán 48 ezer, Skóciában 20 ezernél több lakás maradt áram nélkül.

A meteorológia egész napra további havazást jósolt, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélvihar hóátfúvásokat okozhat. A hőmérséklet 10-15 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Éjszaka szinte az egész országban keményen fagyott, és az előrejelzés szerint napközben sem haladja meg a hőmérséklet a 3-8 fokot.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt. Az úthálózatot is súlyos károk érték: vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömése akár 15 évig is eltarthat, az útjavítások költsége pedig elérheti a 10 milliárd fontot.