Bejelentés nélkül, fegyverrel kopogtatni, nem jó ötlet

2011.03.06. 22:24
Száz kilométerre Kadhafi szülővárosától elakadt a líbiai felkelők előretörése. Miszratából ugyan kivonult a kormányhadsereg és Zavíjánál is visszavonulhat, a két körbezárt városban kifogyhatnak a készletek, a felmentősereg pedig még messze jár. Változást a repülési tilalom bevezetésétől remélnek, ezt azonban csak a britek támogatják, akik elfuserált kísérletet tettek a kapcsolatfelvételre. Közben Kairóban újra felforrósodott a helyzet, a hadsereg nem nézi jó szemmel, hogy kiderülhetnek a bukott rezsim titkai.

"Zavarbaejtően elszámolta magát a brit kormány" - foglalta össze a nap legizgalmasabb történetének tanulságait Jon Leyne, a BBC bengázi tudósítója. A Sunday Times már reggel hírül adta, hogy egy nyolcfős brit elitalakulat a felkelők fogságába esett. Bár a brit külügyminiszter szabadulásuk után visszafogottan "diplomatacsoportnak" nevezte őket, több forrás szerint is hatan kommandósok, ketten pedig vagy az MI6, a hírszerzés tisztjei voltak, de lehet, hogy a csoport egyik tagja valóban diplomata.

A zavarbaejtő nem az, hogy megpróbáltak kapcsolatba lépni a felkelőkkel - ez, összevetve a nemzetközi diplomácia eddigi lépéseivel, inkább előremutató és bátor kezdeményezés. Az viszont valóban érthetetlen, hogy mit vártak attól, ha éjjel, előzetes bejelentés nélkül, fegyveresek landolnak a forrongó Bengáziban. Kora estére William Hague külügyminiszter megfogalmazása szerint "megnyugtatóan rendeződtek" a "nehézségek", a nyolc "diplomata" a hivatalosan brit és EU-s állampolgárok menekítésére érkezett hadihajó, az HMS Cumberland fedélzetén elhagyta az országot.

Mészárlás helyett kiéheztetés

Vasárnap Líbiában az előző napok ritmusában zajlottak a történések. A kormányhadsereg reggel betörésekkel próbálkozott, tankokkal lőtték a napok óta ostromolt Zavíját Tripolitól 50 kilométerre nyugatra, illetve a másik felkelő enklávét, Miszratát, ami Tripoli és Kadhafi legkeletibb bástyája, egyben szülővárosa, Szirte között van. Előretörést csak a keleti fronton értek el, ahol délelőtt visszafoglalták Bin Dzsavad városát, ahol most a front húzódik.

Módosulni látszik viszont a rezsim taktikája. Délután a kormányerők feladták Miszratát, elvonultak a város alól. Zavíjából is visszahúzódtak, a CNN-es Nic Robertson pedig katonai forrásból úgy értesült, a hadsereget utasították, hogy "ne hatoljanak be a terroristabandák kezére került városokba". Miszratában ezrek ünnepelték a felszabadulást, ugyanakkor a hadsereg még mindig gyűrűbe fogja a két várost, és Zavíjából már pénteken olyan hírek érkeztek, hogy talán már csak öt napra elegendőek a készleteik. A rezsim taktikája tehát csak annyiban módosult, hogy lemészárlás helyett kiéheztetni próbálják a felkelőket, a felmentő csapatok pedig még mindig messze járnak. A keleti front ugyan nagy tempóban halad nyugat felé, de Szirtétől még száz kilométerre van, ott pedig komoly harcok várhatók.

Segítség nélkül nehéz lesz

Ahhoz, hogy az események felgyorsuljanak, a nemzetközi közösség hatékonyabb fellépésére lenne szükség. Líbia még mindig napi 400 ezer hordó nyersolajat ad el, az elmúlt két hétben 770 millió dollár értékben. Valószínű, hogy még a hadseregnek is vannak tartalékai - a hírek szerint eddig legfeljebb a Kadhafi fiúk irányítása alatt álló három elitdandárt vetették csak be -, a felkelők pedig a légitámadások miatt is aggódnak, ez is lassítja haladásukat. Szigorúbb szankciók és a repülési tilalom elrendelése könnyítene helyzetükön.

A repülési tilalom bevezetését többször kérték is, de ebben csak Nagy-Britannia támogatja őket. A franciák ódzkodnak a katonai akciótól, Obama az ENSZ határozatára vár, Oroszország egyszer már megvétózta a javaslatot, az amerikai hadsereg vezetése pedig inkább lebeszélni próbálja az ötletről az embereket.

Újra lőttek Kairóban

Az arab világ más részein is folytatódtak a tüntetések. Bahreinben siíták ezrei élőláncot alkottak a főváros körül és tiltakoztak a miniszterelnöki hivatalnál is, továbbra is azt követelik, hogy az uralkodó szunnita abszolút monarchia helyét reprezentatívabb kormány vegye át. Jemenben késekkel és puskákkal felfegyverzett tüntetők támadtak az elnök távozását követelő ellenzékiekre a déli Ibb városában.

Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek
Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek

És késekkel felfegyverzett, civilruhás provokátorok támadtak Kairóban is a demokráciapárti tüntetőkre, a hadsereg pedig a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel oszlatott. Egyiptomban azután forrósodott fel újra a helyzet, hogy a demokráciapártiak az elmúlt két napban Alexandriában és Kairóban is rohammal elfoglalták a rettegett titkosrendőrség központjait, ahol a munkatársak megpróbáltak iratokat megsemmisíteni.

A hatalmat átmenetileg gyakorló hadsereg ugyan az elmúlt napokban leváltotta a még Mubarak által kinevezett új kormány több miniszterét és egy reformpárti, a Tahrír téri tüntetéseken is aktív politikust nevezett ki miniszterelnöknek, a bukott rezsim titkainak kitudódásában láthatóan nem érdekelt.