Összeesett és meghalt egy munkás Fukusimában

2011.05.14. 08:35

Összeesett és meghalt egy szerződéses munkavállaló a földrengés és szökőár által súlyosan megrongált fukusimai atomerőműben szombaton. Az erőmű működtetője, a Tokyo Electric Power Company (Tepco) szóvivője szerint a hatvanas éveiben járó férfi a radioaktív víz megtisztításához szükséges eszközöket szállított az erőműben.

Munka közben összeesett, a kórházba szállítás után pedig meghalt. Egyelőre nem tudják, mi okozta a halálát, de a Tepco szerint biztosan nem a sugárzás. A munkás viselte a szükséges védőfelszereléseket, és az első gyorsellenőrzés nem mutatott ki egészségre káros mértékű sugárszennyezést sem az öltözékén, sem a testén.

Japánban több mint két hónapja küzdenek az ország történelmének legsúlyosabb nukleáris üzemi balesetével. A fukusimai egyes atomerőmű a földrengésnek még ellenállt, ám az azt követő, a legfrissebb adatok szerint 12 méter magasan tetőző szökőár elsodorta a földrengésben megsemmisült áramellátást pótló dízelgenerátorokat, elektromosság hiányában pedig leállt a reaktorok hűtése. A reaktorokban ezért bekövetkezett a zónaolvadás, a nagy gőztermelés miatti nyomásnövekedés pedig robbanásokat okozot, ezek pedig károkat a védőépületekben.