Vádemelés a thaiföldi robbantások miatt

2012.02.15. 09:52

Vádat emeltek Thaiföldön két iráni férfi ellen a kedden elkövetetett robbantásokkal összefüggésben, jelentette be szerdán a thaiföldi külügyminiszter, Szurapong Tovicsakcsaikul. A vád konkrétan az, hogy robbanást idéztek elő nyilvános helyen, továbbá rendőrségi illetékesek és thai polgárok elleni gyilkosságot kíséreltek meg. A miniszter nem nevezte terrorcselekménynek a bűntényt, de megerősítette, hogy van hasonlóság a bangkoki bűntény és az izraeli diplomaták ellen Indiában és Grúziában elkövetett támadások között.

Mindkét vádlott iráni útlevéllel rendelkezett. Miután bangkoki bérelt lakásukban robbanás történt, a rendőrség a nyomukba eredt. Egyikük, Szaid Moradi menekülés közben egy taxi elé hajított egy robbanószerkezetet, mert a kocsi nem állt meg az intésére. A jármű sofőrje könnyebben megsérült. A támadó ezután rendőrökre akart gránátot dobni, de az túl korán robbant fel, és leszakította az egyik lábát. A rendőrség átkutatta a vádlottak lakását, ahol két, gépkocsira tapasztható mágneses pokolgépet talált.

Moradi állítólagos cinkostársát a bangkoki repülőtéren tartóztatták le, még mielőtt elmenekült volna az országból. A thai rendőrség közölte szerdán, hogy volt egy harmadik gyanúsított is, egy bizonyos Zedagat Zadeh Maszúd, de neki kedd éjszaka sikerült elhagynia az országot a Kuala Lumpurba induló járattal, s feltehetően még mindig Malajziában lehet.

Egy nappal a bangkoki bűntény előtt Újdelhiben felrobbantották az izraeli nagykövetség egyik autóját. A detonációban két ember megsebesült. Szerdán az indiai hatóságok rátaláltak arra az elhagyott motorkerékpárra, amelyet feltehetően a merénylők használtak. Előzőleg a grúz fővárosban is hasonló merénylettel próbálkoztak, de ott az izraeli nagykövetség sofőrje időben észrevette, hogy a gépkocsira pokolgépet tapasztottak.

Jeruzsálem azonnal Teheránt tette felelőssé mindhárom esetért, de Teherán határozottan elutasította a vádakat. Ramin Mehmaparaszt iráni külügyi szóvivő szerdán el is ítélte a bangkoki robbantásokat, és ismételten tagadta, hogy Teheránnak bármi köze lenne hozzájuk. A thai hatóságok mindenesetre vizsgálják, hogy a bangkoki robbantások összefüggésbe hozhatóak-e a hét elején Indiában és Grúziában végrehajtott támadásokkal. Egy név nélkül nyilatkozó thaiföldi biztonsági vezető megerősítette, hogy a bangkoki robbantások elkövetői izraeli diplomaták elleni támadást szerveztek. Jichák Soham, Izrael bangkoki nagykövete közölte kedden, hogy Bangkokban is az Újdelhiben és Tbilisziben használtakhoz hasonló pokolgéppel próbálkoztak a merénylők, és ebből szerinte arra lehet következtetni, hogy ugyanaz a terrorhálózat áll a történtek mögött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport