2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 0

Líbiai rakétákra bukkantak Algériában

2012.02.20. 12:34

Tizenöt darab hordozható, SA-24 típusú légvédelmi rakétára, 28 darab SAM-7 típusú, orosz gyártmányú föld-levegő rakétára és nagy mennyiségű lőszerre bukkantak az algériai Ín-Amenaszban az El Watan című, francia nyelvű lap szerint. A harci eszközök mintegy 40 kilométerre a líbiai határtól voltak a homokba rejtve. A hatóságok a szóban forgó sivatagi folyosóban tevékenykedő csempészektől szereztek tudomást a zsákmányról.

Az ilyen fegyverek alkalmasak a levegőben lévő repülőgépek kilövésére, kezelésükhöz és karbantartásukhoz nem szükségessé különösebb kiképzés, sem elektronikai hozzáértés. A SAM-7-esek súlyosan veszélyeztetik a polgári repülést. Képesek elérni a 3500-4000 méter magasságban repülő gépeket, ami számottevő fenyegetés a térségben fel-, illetve leszálló gépek szempontjából – idézett a lap egy meg nem nevezett forrást.

A rakéták feltehetőleg a szomszédos Líbiából származnak. Moammer Kadhafi ezredes csapatai nagyjából húszezer rakétával rendelkeztek, de a polgárháború alatt sokuknak nyoma veszett. Az amerikai kormányzat szerint nagyrészt az országhatáron belül maradtak a fegyverek, de párat biztosan sikerült kijuttatni és elrejteni.

Más lapértesülések szerint a líbiai védelmi minisztérium olyan, a volt vezető, titkosszolgálatának irodáiban fellelt térképeket adott át Algériának, amelyek jelzik, hogy hol vannak eltemetve fegyverek. A tavaly megdöntött líbiai vezető Maliban és Nigerben is ásatott el hasonló fegyvereket, mert hosszú harcra készült a hatalom visszaszerzésére. Úgy tűnik, Algéria kész visszaszolgáltatni Líbiának az említett fegyvereket, nehogy azok a Száhel vidékén beágyazott Iszlám Magreb al-Kaidájának a kezébe kerüljenek.