Családbarát köntösben a Sun on Sunday

2012.02.26. 14:13
A News of the Worldre sokáig a Sun vasárnapi testvérlapjaként tekintettek. A lap bezáráshoz vezető sajtóetikai botrány után azonban űr keletkezett a brit vasárnapi lapok piacán. Rupert Murdoch, a News of the World tulajdonosa tavaly pénteken jelentette be, hogy új lapot indít, The Sun on Sunday címmel, amely rövid időn belül megjelenik. A lap első száma ma került az újságosstandokra.

A gyakran botrányos, exkluzív információiról elhíresült News of the Worldhöz képest a Sun on Sunday jóval visszafogottabb. Nincsenek topless képek, szaftos pletykák, van helyette inkább dögös, mint erotikus fotó Kelly Rowlandről, a Destiny's Childs egykori üdvöskéjéről. Lesifotók helyett a legkisebb gyerekét hátán cipelő David Beckham látható, leleplező riportok helyett pedig interjút olvashatunk Amanda Holdennel és Gary Oldmannel, illetve Amy Winehouse exbarátja vall a kábítószerügyi tanácsadói munkájáról.

A látottak alapján családbarát, elsősorban a nőket megcélzó hétvégi lapról van szó; a férfiakat elsősorban a huszonnyolc oldalas, kivehető sportmelléklet érdekelheti. A BBC újságírója, Nick Higham hiányolja a News of the World exkluzív anyagait, ugyanakkor hozzáfűzi: egy mindennap megjelenő újságnál valószínűleg erre nincs is annyi lehetőség, mint egy csak vasárnap a standokra kerülő újságnál.

Az első reakciók inkább csalódottnak mondhatók. Alastair Campbell, Tony Blair egykori kommunikációs tanácsadója a Twitteren megjegyezte, hogy szerinte a címlap hazug, valószínűleg a második kiadás lesz a valódi, de szerinte más, komolyabb problémák is vannak az újsággal.

A Sun újságíróit is letartóztatták

A szerkesztői jegyzetben a szerző szóba hozza a News of the World megszűnéséhez vezető telefonlehallgatási botrányt is; végső soron ez vezetett a Sun on Sunday megszületéséhez. A botrány kirobbanása után több, a Sunnak dolgozó újságírót is letartóztattak. Néhány éve a News of the Worldnél feltörték és lehallgatták egy 13 éves angol kislány, Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét; az elrabolt, azóta meggyilkolt gyerek holttestét a rendőrség akkor még nagy erőkkel kereste. A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy a News of the World több ezer magánszemély és közéleti személyiség telefonját hallgatta le.

Bár a Sun on Sunday megjegyzi, hogy amíg a bűnösségük nem bizonyosodik be, addig ártatlannak tekintik az ügyben meghurcolt újságírókat, a rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a lehallgatási botrányban valószínűleg korrupt állami tisztviselők és rendőrök is szerepet játszhattak.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM