Exit poll: az USL győzött Romániában

2012.06.10. 21:09 Módosítva: 2012.06.10. 23:56
A kormányzó szociálliberális szövetség (USL) fölényes győzelmet aratott a romániai egyfordulós önkormányzati választásokon a szavazóhelységek zárásakor, helyi idő szerint 21 órakor közzétett becslések (exit pollok) szerint.

A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett felmérések szerint Románia legtöbb nagyvárosában, közöttük Bukarest mind a hat kerületében az USL jelöltjei szereztek polgármesteri tisztséget.

Ugyancsak az USL támogatásával nyert magabiztosan, több mint 60 százalékkal újabb mandátumot Bukarest független főpolgármestere, Sorin Oprescu.

Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke az első becslések közzététele után azt mondta: az általa vezetett kormány a vasárnap lezajlott önkormányzati választásokon kapta meg az első választói felhatalmazást az ország vezetésére. Az új román kormány ugyanis nem választásokon, hanem a Demokrata Liberális Párt (PDL) körül szerveződött jobbközép kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány parlamenti megszavazása nyomán vette át május elején az ország irányítását.

Marosvásárhelyen a PDL nyert

Temesváron várhatóan az USL jelöltje, Nicolae Robu lesz a polgármester, aki a voksok több mint felét kapta meg. Jászvásáron (Iasi) harmadik alkalommal kap polgármesteri mandátumot az USL jelöltje, Gheorghe Nichita. Nem kizárt, hogy Kolozsváron is az USL veszi át a város irányítását a PDL-től, de itt a különböző exit pollok szorosabb eredményt jósolnak az USL-s Marius Nicoara és ellenfele, Emil Boc, a PDL elnöke között.

A román hírtelevíziók által közzétett exit poll felmérés szerint megőrzi tisztségét Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, aki – noha a PLD alelnöke – a Marosvásárhelyért szövetség színeiben indult a választáson és a felmérések szerint a szavazatok 54,04 százalékát szerezte meg.

A második helyen Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) polgármesterjelöltje végzett a szavazatok 30,76 százalékával. Az USL jelöltje, Cornel Briscaru a szavazatok 10,11 százalékát szerezte meg. Az Erdélyi Magyar Néppárt által is támogatott Smaranda Enache független jelölt a szavazatok 3,42 százalékát, a Magyar Polgári Párt jelöltje, Benedek Imre a szavazatok 1,67 százalékát szerezte a felmérés szerint.

Frunda György elismerte Florea győzelmét, és úgy vélte, a vereséghez a magyarok gyengébb választási részvétele is hozzájárult.

A felmérések szerint az RMDSZ elveszítheti a Maros megyei tanácselnöki tisztséget, amelyet Lokodi Edit Emőke töltött be az elmúlt négy évben. Az exit poll szerint Ciprian Dobre, az USL jelöltje a szavazatok 35 százalékát kapta, míg Lokodi Edit Emőkére a szavazók 32,99 százaléka voksolt. Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, akit az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is támogatott, a szavazatoknak mindössze 1,9 százalékát szerezte meg.

Kolozsváron az USL jelöltje, Marius Nicoara szerezte meg a polgármesteri tisztséget, fölénye azonban a hibahatáron belüli. Az egyik felmérés szerint Marius Nicoara a szavazatok 43,1 százalékával megelőzte Emil Boc volt miniszterelnököt, a PDL elnökét, aki a szavazatok 40,3 százalékát szerezte meg. Egy másik közvélemény-kutató intézet egyformán 41 százalékon mérte a két jelölt támogatottságát, egy harmadik pedig 43,9-36,9 százalékos szavazatarányt jelez Marius Nicoara javára.

A közvéleménykutatók a két magyar jelölt közül csak az RMDSZ jelöltjének, Eckstein-Kovács Péternek a támogatottságát mérték, 7,3 százalékon. Eckstein a Transilvania Live televíziónak elismerte, a kolozsvári választást a nagy román pártok versenye határozta meg.

A kolozsvári önkormányzati testületben az egyik mérés szerint az RMDSZ a szavazatok tíz százalékát szerezte meg, a másik 13,4 százalékon mérte a szövetség jelöltlistájának a támogatottságát. Az EMNP támogatottságára vonatkozóan nem közöltek adatokat a közvélemény-kutatók. Kolozsváron a magyarok aránya 16 százalékos.

Az RMDSZ kolozsvári országos kampányközpontjában a szövetség munkatársai úgynevezett párhuzamos szavazatszámlálást végeznek a saját biztosaiktól beérkezett információk alapján.

Helyi idő szerint az éjféli összesítés szerint az RMDSZ 123 polgármesteri mandátumot szerzett, de remélik, hogy a megnyert polgármesteri mandátumok száma csaknem megkétszereződik a végleges eredmények szerint. Az RMDSZ ugyanis mintegy 200 polgármesteri posztra számít.

Magyar-magyar verseny

A magyar-magyar verseny nem segített a mozgósításban a romániai helyhatósági választásokon  – jelentette ki vasárnap este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus Kolozsváron, a szövetség országos kampányközpontjában az urnazárás után tartott sajtótájékoztatón elmondta: a románok és magyarok által vegyesen lakott, úgynevezett interetnikus környezetben – ahol a magyar-magyar verseny a közösség számára hátrányos volt – a magyar szavazóknak a választáson való részvétele alacsonyabb volt, mint a román választóké.

Rámutatott: az interetnikus környezetben és a szórványban csak rosszat okozott a magyar-magyar verseny, semmi pluszt nem hozott, hiszen a mozgósításban nem segített, és ez várhatóan a mandátumokban is mérhető lesz. "Elriasztották a magyar embereket az urnáktól azok, akik azt mondták, hogy a pártokat azért hozzák létre sejtburjánzáshoz hasonlóan, hogy a részvételt növeljék" – mondta az RMDSZ elnöke.

Szerinte Maros és Szatmár megyében okozhat kárt a magyar-magyar verseny, hiszen ebben a két megyében önkormányzati képviselői mandátumok, polgármesteri vagy megyei önkormányzati elnöki tisztségek megnyerése akár néhány száz szavazaton is múlhat, éppen annyin, amennyit a magyar versenypártok elvonhatnak az RMDSZ győzelemre esélyes jelöltjétől.

Kelemen bízik abban, hogy a szövetségnek sikerül megismételnie a 2008-as önkormányzati választáson elért eredményét, és számításaik szerint Székelyföldön akár jobban is szerepelhetnek, mint négy évvel ezelőtt. Példaként említette Barótot és Kézdivásárhelyt, ahol az előzetes számításaik szerint az RMDSZ jelöltje nyerhet, miután az elmúlt négy évben a Magyar Polgári Párt színeit képviselő polgármester vezette a települést.

Egy férfi felgyújtotta magát

A belügyminisztérium délutáni összesítése szerint a voksolás első kilenc órájában visszaélésekről tett bejelentéseknek csak harmadrésze bizonyult bizonyíthatónak.

A belügyminisztériumi statisztikából kiderül, 16 óráig 688 esetben jelentették a választások résztvevői a választási törvény megsértését, a bejelentett esetek közül azonban csak 229 esetet sikerült igazolni, 92 személy ellen bűnügyi eljárás indult, és 78 esetben rótt ki kihágásért bírságot a rendőrség.

A legtöbb bejelentés arra vonatkozott, hogy egyes indulók érdekeltté tették a szavazókat abban, hogy rájuk voksoljanak. Jelentős a száma azonban a kampánycsend megsértésére vonatkozó bejelentéseknek is. A kormányzó baloldali pártszövetség egyik pártjának a tiszteletbeli elnöke tulajdonában levő Antena 3 hírtelevízió honlapján a nap során végig követhető volt az exit poll felmérések alakulása az ország néhány nagyvárosában. Öt esetben értek tetten a hatóságok olyan személyeket, akik többször próbáltak szavazni.

Marosvásárhelyen az RMDSZ egyik jelöltje nem tudott szavazni, mert a nyilvántartásban úgy szerepelt, hogy már leadta a szavazatát.  Nagyváradról az EMNP jelentette, hogy egy helyen szavazólapokat találtak, amelyekről hiányzott az EMNP jelöltjeit tartalmazó oldal.

A legsúlyosabb választási incidenst a Hunyad megyei Petrilláról jelentették. Itt benzinnel locsolta le ruháit és a szavazóközpont előtt felgyújtotta magát egy férfi, miután leadta a szavazatát. Előre bejelentett tettével a polgármester vélt visszaélései ellen akart tiltakozni, ám a hatóságok azonnal eloltották a lángokat, így a tiltakozó nem szerzett súlyos sérüléseket.