Berlusconi első fokon egy évet kapott

2013.03.07. 12:46 Módosítva: 2013.03.07. 13:41

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőt egy év, testvérét, Paolót két év három hónap szabadságvesztésre ítélte a milánói bíróság nyomozati titok megsértéséért, a Bnl-Unipol néven ismert perben.

Berlusconinak az ítélet értelmében nyolcvanezer eurós kártérítést is fizetnie kell a sértett Piero Fassino balközép politikusnak, jelenlegi torinói polgármesternek.

A volt miniszterelnököt ugyanakkor felmentették az orgazdaság vádja alól.

Berlusconi ügyvédei meglepetésnek találták az első fokú ítéletet, mely a „Berlusconival szembeni bizonyítékok nélkül született”.

A vád tárgya, hogy a Berlusconi család birtokában lévő Il Giornale napilap 2005-ben leközölte egy, az ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét annak ellenére, hogy az titkos nyomozati információnak számított.

Berlusconi ellen másik eljárás is folyamatban van. A volt miniszterelnök kérésére azonban a parlamenti választások utánra halasztották a Ruby-per tárgyalását, amelyben hatalommal való visszaéléssel és fiatalkorúval való szexuális kapcsolattal vádolják. Ebben az ügyben március 18-án születhet ítélet.

Az excentrikus viselkedéséről, tükörsimára botoxolt, napbarnította arcáról és legendás szexpartijairól is ismert Silvio Berlusconi és jobboldali pártszövetsége sikerként könyvelte el az előző hét elején a parlamenti választások végeredményét. Pier Luigi Bersani baloldali koalíciója ugyan megszerezte a többséget a képviselőházban, de a szenátusban Berlusconiék ellenében nem tudott elég előnyt szerezni. Egyelőre nem látszik a patthelyzet feloldásának lehetősége.