Dömötör
11 °C
14 °C

Kínába is megérkezett a zikavírus

2016.02.09. 19:17

Egy utazó Kínába is behurcolta a zikavírust, írja az MTI. A 34 éves kínai férfi január végén, Venezuelában kapta el a betegséget. Február 5-én tért vissza hazájába, másnap már elkülönítőbe helyezték.

A férfi tünetei között a láz, a fejfájás és a szédülés is szerepelt, azóta jobban van. A kínai szakértők szerint annak ellenére, hogy a zikaláz az ő országukba is megérkezett, rendkívül alacsony a vírus elterjedésének kockázata, amit részben a téli időjárással magyaráztak.

Az Egészségügyi Világszervezet már válságstábot állított fel a zika miatt, becsléseik szerint 1,5 millió ember lehet fertőzött. Múlt csütörtökön Spanyolország megerősítette, hogy zikavírussal kezelnek egy terhes nőt, aki az első várandós nő volt, akinél kimutatták a fertőzést Európában.

Az ÁNTSZ szerint, bár kicsi az esélye, Magyarországra is bejuthat a csecsemőknél kisfejűséget okozó zikavírus. A védőoltás még idén elkészül, a vakcinát egy amerikai-kanadai kutatócsoport fejleszti. Az amerikai járványügyi szakemberek óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolják azoknak, akik valamelyik zikavírussal erősen fertőzött országban járnak vagy jártak.

A zikaláz Brazíliából indult, és a WHO adatai alapján mára több mint harminc országba jutott el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.