Hajnalka
-1 °C
15 °C

Megvan az első ítélet a 71 menekült haláláért is felelős banda ügyében

2016.03.03. 22:37

Megvan az első ítélet annak az embercsempész bandának az ügyében, amely a 71 menekült tavaly nyári haláláért is felelős. Az öt év börtönre ítélt bolgár férfi nem azt a teherautót vezette, hanem egy 20 főt csempésző másikat, amikor egy üldözés után elkapták.

A férfi tárgyalását Linzben tartották. eleinte tagadta, hogy a banda tagja lenne, de később mindent beismert. Ő az első, akit elítéltek a csempészbandából, de további ítéletek is várhatók: négy társát még a 71 fős teherautó elfogása napján őrizetbe vették Magyarországon, ők nálunk fognak bíróság elé állni.

A 41 éves férfi a vallomása szerint azért vállalta a feladatot, mert fejenként 250 eurót ígértek neki, és nagy adósságai, illetve alkoholproblémája is volt. Azt viszont tagadta, hogy életveszélyes körülmények között szállította volna a menekülteket. Azt mondta, ha valamelyikük ütögette a teherautó oldalát, mindig megállt és kinyitotta az ajtót, hogy levegőhöz jussanak. Miután sikerült elfogni, mind a 20 utast életben találták, de alig kaptak levegőt, mert szigetelt, hűtésre kialakított térben szállították őket.

A férfi öt évet kapott, az ítéletben az embercsempészet mellett az is közrejátszott, hogy megpróbált ellenállni a letartóztatásnak, és egy rendőr is megsérült az üldözése során.

A banda legnagyobb felháborodást kiváltó akciója a tavaly augusztus végi eset volt. Akkor az osztrák rendőrök megállítottak egy Magyarországról Ausztriába tartó teherautót, amely menekülteket csempészett, de a csomagtérbe zsúfolt 71 fő az embertelen körülmények miatt már Magyarországon megfulladt. Az áldozatok között szír, iraki és afgán állampolgárok is voltak.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!