Gáspár
14 °C
30 °C

A britek is bukták a vasárnapi nyitvatartást

2016.03.10. 00:13

Egész életemben gyűlöltem a vasárnapokat, éspedig a szokásos brit okok (hálaadó énekek, bezárt boltok, dermedő szaft, aminek a közelébe se mennél szívesen, de senki nem ment meg tőle) s szintúgy a szokásos nemzetközi okok miatt, de ez most még vasárnapabb.

– írta Nick Hornby a Pop, csajok satöbbiben. A könyv cselekménye a kilencvenes évek elején játszódik Londonban; ebből is látható, hogy a britek már évtizedekkel korábban komolyan vették ezt a vasárnapi boltbezárásos témát, mint mi, de ők sem szeretik nálunk jobban.

És náluk sem könnyebb megváltoztatni a vonatkozó törvényt, mint nálunk. Pedig a brit választási irodáknál nem tolongtak a National Front gorillái; a parlament egyszerűen elvetette a nyitvatartás szabályainak módosítását. Az MTI azt írja, eredetileg a helyi önkormányzatokra bízták volna a vasárnapi nyitvatartás szabályozását, de a parlament végül leszavazta a javaslatot.

Talponállók és gyógyszerészek előnyben

A módosítás tervét George Osborne pénzügyminiszter jelentette be egy éve, a pénzügyi év költségvetésének ismertetésekor. Osborne azzal érvelt, hogy a helyhatóságok jobban átlátják a helyi közösségek vásárlási igényeit, így enyhíthetnek a korlátozásokon, ha erre igény mutatkozik.

A vasárnapi nyitva tartásról 1994-ben hozott, Angliára és Walesre kiterjedő törvény értelmében a 306 négyzetyard, azaz kábé 280 négyzetméter alapterületű és ennél nagyobb áruházak vasárnap legfeljebb hat órán át tarthatnak nyitva, akkor is csak délelőtt 10 óra és este 6 óra között.

A törvény elfogadása előtt a brit nagyáruházak egyáltalán nem nyithattak ki vasárnap, csak a szakosodott üzletek, például a gyógyszertárak. A most érvényes alapterület-meghatározás értelmében viszont

a korlátozás gyakorlatilag az összes angol és walesi szupermarketre és nagyobb áruházra érvényes.

A szabályozást Skóciában már régen feloldották: az ottani boltok maguk határozzák meg a nyitvatartási idejüket. A kormányzati javaslat a mostani korlátozást is megszüntette volna, azzal, hogy a helyi önkormányzatok illetékességébe utalta volna a vasárnapi árusítás szabályozását.

Ellenzéki összefogással megakadályozták

A módosító tervezet még a kormányzó Konzervatív Párton belül is népszerűtlen volt. A két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt (SNP) mereven elvetette a kormány előterjesztését. Végül a Munkáspárt és az SNP alsóházi frakciója, valamint 27 kormánypárti képviselő alkalmi szövetséget alkotva szerda este leszavazták a módosítási javaslatot. A kabinet ezután hivatalosan vissza is vonta a kezdeményezést.

A szavazás előtti háromórás vitában a tervezetet ellenző alsóházi képviselők azzal érveltek, hogy a korlátozás enyhítését a kormány nem támasztotta alá megfelelő gazdasági érvekkel, és a módosítást a bolti dolgozók érdekképviseletei, valamint az egyházak is ellenzik.

A brit kisáruházak szövetsége szerda esti nyilatkozatában nagy győzelemnek nevezte az alsóházi szavazás eredményét. A nyilatkozat szerint a kormány nem készített előzetes hatásvizsgálatot, és a jelenlegi szabályozási rendszer egyébként is olyan megfelelő kompromisszum, amely lehetővé teszi a családoknak, hogy együtt töltsék a vasárnapot, emellett komoly támogatást jelent a helyi közösségekben működő kis üzletek fennmaradásához is.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!