Húsz perc alatt 5000 rakéta zúdult Izraelre, hadiállapot van, teljes mozgósítást rendeltek el

Izrael.png
2023.10.07. 09:00 Módosítva: 2023.10.07. 14:35
Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint százan vesztették életüket. Eddigi közlések szerint legalább kilencszáz sebesültje lehet a támadásnak.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy utasította a biztonsági erőket a palesztinok védelmére" – számolt be erről a Haaretz izraeli portál. Az elnök hozzátette: a palesztin népnek joga van megvédeni magát a [zsidó] telepesek és az izraeli megszálló erők bármely agressziójával szemben".

A világ vezető államai elítélik a támadást 

Több ország vezetője is elítélte a Hamász akcióját. Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mark Rutte holland kormányfő és Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke az X-en együttérzéséről biztosította a zsidó államot. 

Izraelnek abszolút joga van megvédeni magát

– posztolta az X-en a brit kormányfő. 

Izrael állam nehéz időkben van. Bátorítom az Izraeli Védelmi Erőket, parancsnokait és harcosait, valamint az összes biztonsági és mentőerőt, és arra kérem, hogy küldjenek biztató szavakat és erőt Izrael minden, támadás alatt álló lakosának

– írta Jichák Hercog az X-en. Izrael állam 2021-ben megválasztott elnöke mindenkit arra kért, hogy tartsa be a katonaság utasításait, és őrizze meg higgadtságát.

„Háborúban állunk, és győzni fogunk” – erről beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is egy videóban, amelyet az X-en tett közzé.

Az ellenség olyan árat fog fizetni, amilyet még soha nem is tapasztalt

– mondta, megjegyezve, hogy a tartalékosok nagyarányú behívásáról döntött. Az izraeli vezető arra is kérte a polgárokat, hogy tartsák be a biztonsági utasításokat.

Számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás

A szombat munkaszüneti nap, és a sátoros ünnep ellenére a hadsereg szóvivője felszólította a vallásosokat, hogy kapcsolják be rádiójukat, tévéjüket, hogy értesüljenek a biztonságiak esetleges felhívásairól.

Ugyanakkor a vezetékek megsérülése miatt számos helyen megszűnt az áramszolgáltatás, és a folyamatos rakétatámadás miatt jelenleg nem tudják helyreállítani a szolgáltatást.

Kibi Sabtáj rendőrfőkapitány az állami és biztonsági vezetők közül elsőként szólalt meg az izraeli közszolgálati televízióban, s bejelentette, hogy gyakorlatilag háborús helyzet van Izraelben, s egyelőre nem sikerült úrrá lenni a behatolt Hamász-egységeken. Az X-en többen posztolták, amint palesztin buldózerek bontják le a high-tech eszközökkel felszerelt kerítést a gázai határon.

Még siklóernyőket is bevet a Hamász Izrael ellen

Palesztin hírforrások alapján az izraeli közszolgálati tévé arról számolt be, hogy izraeli katonákat ejtettek foglyul és hurcoltak a Gázai övezetbe. Ablakokból készített és az izraeli tévékben is bemutatott videófelvételek szerint nemcsak gyalogos fegyveresek hatoltak izraeli területre, hanem járműveken, sőt siklóernyőn közlekedő, állig felfegyverzett Hamász-csoportok is. 

A helyi tévé négy halottról számolt be egy direkt becsapódás nyomán a Negev-sivatag Kuszeife nevű, beduinok lakta településén. Ezzel legkevesebb ötre nőtt az izraeli halálos áldozatok száma a korábban bejelentett, szintén egy rakétatámadásban megölt 75 éves nővel.

A Raim-erdőnél az ország déli részén egy fiatalok által kedvelt rendezvényt tartottak, amelyet fegyveres hamászosok leptek meg. A fiatalok menekülni próbáltak, segítséget hívtak az izraeli biztonságiaktól, a tévé szerint sokan megsebesültek.

Joáv Galant védelmi miniszter széles körű azonnali mozgósítást rendelt el a tartalékos erőknél. A jogrendszer átalakítása ellen a tartalékos szolgálat megtagadásával tiltakozó Áhim Benesek, vagyis fegyvertestvérek nevű szervezet felszólította tagjait, hogy vonuljanak be behívásuk esetén. A szervezők bejelentették, hogy elmarad a szokásos százezres, szombat esti tömegtüntetés, melyet negyvenedik hete tartanak a jogrend átalakítása ellen.

Délután összeült a biztonsági kabinet

Délután egy óra körül ült össze az izraeli biztonsági kabinet – tájékoztatott a Miniszterelnökség. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök délután találkozik Jaír Lapid ellenzéki vezetővel. 

A Hamász terrorszervezet ma reggel súlyos hibát követett el, és háborút indított Izrael Állam ellen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) csapatai minden helyszínen harcolnak az ellenség ellen

– mondta Joav Gallant védelmi miniszter a helyzetértékelést követően. A Jerusalem Post beszámolója szerint a miniszter hozzátette: Izrael Állam fogja megnyerni ezt a háborút.

Az izraeli Védelmi Erők készen állnak a háborúra

Az IDF kijelentette, hogy „készen áll a háborúra”, miután Gázából széles körben rakétát lőttek Izrael területére, és a terroristák különböző belépési pontokon keresztül behatoltak Izrael területére.

„Az ország déli és középső részén élő lakosoknak a védett területek közvetlen közelében kell tartózkodniuk, a gázai periférián élőknek pedig biztonságos területen kell maradniuk” – jelentette be az IDF.

Az IDF megkezdte működését a Gázai övezetben, bár több mint két órával a támadások megkezdése után az izraeli fellépés minimális maradt. A Hamász azt állította, hogy elrabolt öt IDF-katonát, de az IDF még nem erősítette meg a jelentést.

A BBC értesülései szerint 70, más források szerint száz izraeli meghalt, és kilencszázan megsebesültek a támadásokban. 

Bejelentették a hadiállapotot

A Hamász támadására válaszul Izrael hadiállapotot hirdetett – írta a The Guardian.

A hadsereg közölte, „az izraeli védelmi erők megvédik az izraeli civileket, a Hamász terrorszervezet pedig súlyos árat fog fizetni tetteiért”.

Fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére

Az MTI információi szerint rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek.

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak.

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember a házába zárkózott be a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nem csak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, mivel az állig felfegyverzett gázaiak motorokkal és más járművekkel távolabbi településekre is eljutottak.

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonságiakkal.

A miniszterelnöki hivatal közölte, a közeli órákra rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

A legújabb fejleményekről szóló hírünket itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

(Borítókép: Palesztinok egy égő izraeli tanknál a Gázai övezetben. Fotó: Ashraf Amra/Anadolu Agency via Getty Images)