Izrael miniszterelnöke: Elviselhetetlen ára lesz ennek a véres és hosszú háborúnak

GettyImages-1712266843
2023.10.08. 06:59
Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhú szombat este közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyben arról írt, hogy az Izraeli Védelmi Erők minden erejével azon van, hogy megsemmisítse a Hamász katonai szárnyát. A kormányfő szerint nehéz napok elé néz Izrael, de végül övék lesz a győzelem.

Mint megírtuk, rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre. A halottak száma folyamatosan emelkedik, a legutóbbi jelentések szerint legalább 250-en vesztették életüket. Az eddigi közlések szerint legalább 1800 sebesültje van a történteknek.

Válaszul Izrael bombázni kezdte a Gáza központjában lévő lakótornyot, eközben véres utcai harcok robbantak ki a térségben. Az izraeli válaszcsapásokban több mint 230 gázai halt meg.

Az Ezzedine al-Kasszám Brigád, a Hamász katonai szárnya szombat este azt állította, hogy további 150 rakétát lőtt ki Tel-Aviv felé.

Netanjáhú szerint mészárlás zajlik

Benjámín Netanjáhú a szombat reggeli támadás után azt mondta, hogy Izrael háborúban áll. Néhány órával később kiadott egy közleményt, amelyben leírta, mire számíthatnak az izraeli polgárok a következő napokban.

A Hamász megszállta Izrael területét, és ártatlan polgárokat, köztük gyerekeket, édesanyákat és időseket gyilkolt meg. A Hamász brutális és gonosz háborút indított. A Hamász mindannyiunkat meg akar ölni. Egy olyan ellenségről beszélünk, amely időseket, gyermekeket és fiatal nőket rabol el, amely lemészárolja polgárainkat. Elviselhetetlen ára ellenére győztesek leszünk ebben a háborúban. Ez egy nagyon nehéz nap mindannyiunk számára

– kezdte bejegyzését az X-en Netanjáhú.

Kijelentette, hogy ekkora támadás korábban még soha nem érte Izraelt. „Gondoskodom arról, hogy ez ne ismétlődjön meg. Az egész kormány mögöttem áll” – hangsúlyozta.

Ezután arról írt, hogy az Izraeli Védelmi Erők minden erejét beveti, hogy megsemmisítse a Hamász támadó képességeit. „Elpusztítjuk őket, és erőteljesen megbosszuljuk ezt a sötét napot, amelyet Izrael államra és polgáraira kényszerítettek. A földdel teszünk egyenlővé minden épületet, ahol a Hamász erői rejtőzködnek és tevékenykednek” – ígérte.

Újra átveszik az irányítást

Netanjáhú azt üzente Gáza lakosainak, hogy keressenek maguknak valahol menedéket, mert most mindenhol erővel lépnek fel. Állítása szerint az izraeli katonák közösségről közösségre, házról házra haladnak, és újra átveszik az irányítást az elfoglalt területek felett.

„Őszinte részvétemet küldöm a gyászoló családoknak, akiknek szeretteit hidegvérrel és végtelen brutalitással meggyilkolták. Ez a háború időbe telik. Nehéz lesz. Kihívásokkal teli napok állnak előttünk. Egy dolgot azonban megígérhetek: Isten segítségével, a közös erőinkkel és az Izrael Örökkévalójába vetett hitünkkel győzni fogunk” – üzente a miniszterelnök Izrael polgárainak.

Netanjáhú a bejegyzésébe arról is ír, hogy szombaton Joe Biden amerikai elnökkel és a világ más vezetőivel is beszélt annak érdekében, hogy biztosítani tudják Izrael cselekvési szabadságát a következő napokban. „Köszönöm Biden elnök úr határozott és világos szavait. Köszönöm Franciaország elnökének, Nagy-Britannia miniszterelnökének és sok más vezetőnek, hogy fenntartás nélkül támogatják Izraelt” – hálálkodott a kormányfő.

 Libanonra is tüzet nyitott Izrael

Az izraeli hadsereg tüzet nyitott Libanonban arra a területre, ahonnan néhány perccel korábban Izrael felé lövéseket adtak le az ország északi határvidékén.

Vasárnap reggel Dél-Libanonból rakétákat indítottak a Dov-hegy felé, melyekkel a hadsereg szerint egy olyan, a hegyen felállított nagy hatótávolságú radarberendezést próbáltak megsemmisíteni, amely a Libanonból és Szíriából érkező rakéták felderítését és nyomon követését szolgálja.

A hadsereg polgári védelmi osztálya és a rendőrség közösen segélyközpontot és telefonos segélyvonalat nyitott az eltűntek családtagjai számára. Éjjel már több tucat hozzátartozó hívása érkezett a repülőtér melletti központba, olyanoké, akik már több órája nem tudtak kapcsolatot teremteni szeretteikkel. Hozzátartozóik nem válaszoltak a telefonhívásokra és a kórházakban sem találták őket.

A hozzátartozók azonosításhoz szükséges adatokat közölnek a központ munkatársaival, illetve átadnak olyan tárgyakat – általában fogkeféket –, amelyekből DNS-mintát lehet venni. Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács jóváhagyta a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését célzó lépéseket – közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal vasárnap. 

Izrael ezen lépések keretében leállítja az áram-, üzemanyag- és áruszállítást Gázába.

Szombaton a Gázai övezetet uraló terrorszervezetek fegyveresei nagyszabású, több ezer lövedékből álló rakétatámadást indítottak Izrael ellen, és a határkerítésen áttörve az övezet határának közelében izraeli településekbe hatoltak be, ahol megöltek legkevesebb háromszáz izraelit, és megsebesítettek több mint ezernyolcszáz embert, akik közül 345-en életveszélyes állapotban vannak. Emellett a Gázai övezetbe hurcoltak több tucat túszt, köztük katonákat és civileket, nőket és gyermekeket is. A szombati volt a legvéresebb Izrael elleni támadás az ötven évvel korábbi jóm kipúri háború óta.

Az Indexnek egy Izraelben élő, magyar származású nő elmondta, hogy óriási a  fejetlenség és a káosz , és mindenki a hozzátartozóját keresi. Beszámolója szerint többen akkor haltak meg, amikor az óvóhelyen tartózkodtak, és a Hamász terroristái egyszerűen rájuk gyújtották a saját házukat.

Az Izraelt ért támadásról szóló összefoglalónkat itt találja, a galériákért ide és ide kattintson.

(Borítókép: Ashraf Amra / Anadolu Agency / Getty Images)