Erőszak és más szexuális vádak miatt állt bíróság elé a volt északír demokrata vezető és felesége

GettyImages-2149398506
2024.04.24. 18:43
Bíróság elé állt Sir Jeffrey Donaldson, aki nemrég mondott le az északír Demokratikus Unionista Párt vezetéséről – amikor megvádolták és letartóztatták. Azóta kiderült, hogy bűntársa, akit felbujtással és bűnsegédlettel vádolnak, felesége, Lady Eleanor Donaldson volt. Őt is bíróság elé állították, de óvadékkal mindketten szabadon védekezhetnek.

Ahogy arról beszámoltunk nemrég, az északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetőjét, Sir Jeffrey Donaldsont szexuális erőszakkal vádolták meg és le is tartóztatták. A politikus le is mondott a párt vezetéséről. Az ügy bíróság elé került és mint kiderült, az 57 éves bűnsegédje nem volt más, mint a felesége, Lady Eleanor Donaldson, akit bűnsegédlet és felbujtás vádjával állítottak bíróság elé – írta meg a Standard.

Sir Jeffrey Donaldson, a DUP volt vezetője nemi erőszakkal és számos más, korábban elkövetett szexuális bűncselekménnyel vádolva jelent meg a bíróságon. Donaldson felesége, Lady Eleanor Donaldson is megjelent a bíróságon, hogy szembenézzen az ugyanezen nyomozás kapcsán ellene felhozott vádakkal. A párost folyamatos óvadék ellenében szabadon engedték, amikor szerdán először jelentek meg a Newry Magistrates' Court előtt.

Nem szólalt meg, amikor szerdán ügyvédje, John McBurney kíséretében megérkezett a bíróságra. A rendőrök igyekeztek szabaddá tenni az úttestet az érkezése miatt kialakult nagy médiatömeg alatt. A Newry bírósági épület aprócska hármas termében lévő közönséggaléria zsúfolásig megtelt a meghallgatásra. Olyan sokan voltak jelen a médiából, hogy külön intézkedéseket hoztak a tárgyalóteremben el nem férő újságírók elhelyezésének megkönnyítésére.

Nyugodt tárgyalás

A szürke öltönyt viselő Donaldson és a fekete ruhát viselő felesége a bíróság hátsó részében lévő vádlottak padján ültek, közöttük egy bírósági őrizeti tiszttel. A meghallgatás Eamonn King kerületi bíró közérdeklődésére való tekintettel azzal kezdődött, hogy figyelmeztetett, hogy bűncselekménynek számítana, ha bárki rögzítené az eljárást.

A két vádlottat ezután arra kérték, hogy erősítsék meg nevüket és születési idejüket. Ezután felálltak, miközben felolvasták nekik a vádakat. 

Jeffrey Donaldson ellen 11 vádpontot emeltek: egy nemi erőszak, egy súlyos szeméremsértés és kilenc szeméremsértő támadás elkövetése miatt 1985 és 2006 közötti időpontokban. 

A bűncselekmények két állítólagos áldozatra vonatkoznak. Arra a kérdésre, hogy megértette-e a vádakat, bólintott és azt mondta: „Igen.”

A dromore-i Dublinhill Roadon élő 58 éves feleségét a feltételezett bűncselekményekkel kapcsolatban bűnpártolással és felbujtással vádolják. A bíró előtt is megerősítette, hogy megértette a vádakat. Egyik vádlottat sem kérték fel arra, hogy hivatalosan vallomást tegyen.

A PSNI nyomozó őrmestere elmondta a bíróságnak, hogy a párost kapcsolatba tudja hozni a vádakkal. A védőügyvédek pedig arról beszéltek, hogy az óvadékkal kapcsolatban néhány elfogadott változtatásra került sor, többek között annak a feltételnek a megszüntetésére, hogy a két vádlott nem léphet kapcsolatba egymással.

Az ügyészség ügyvédje négy hét halasztást kért, hogy haladhasson az előzetes vizsgálat időpontjának kitűzésével kapcsolatos munkálatokban. A bíró az ügyet május 22-én újra tárgyalásra tűzte ki. Azt mondta azonban, hogy a két vádlottnak nem kell megjelennie ezen a napon.

A párost a rövid meghallgatást követően 350 font összegű óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Viharos távozás

A Newry-i bíróság épületét elhagyva kaotikus jelenetek játszódtak le. A közönség néhány tagja szidalmakat kiabált, és megpróbáltak feléjük támadni, amikor elhagyták az épületet. A rendőrség körbevette Jeffrey Donaldsont, aki rövid időre újra belépett a bíróság épületébe, majd másodszor is elhagyta azt, és egy autóval távozott.

A DUP vezetőjeként lemondott, és felfüggesztették a pártból, miután nyilvánosságra kerültek az ellene felhozott vádak. Nemrég vezette vissza a DUP-ot a Stormontba (északír parlament), miután két évig bojkottálta a hatalommegosztó intézményeket.

Gavin Robinson kelet-belfasti parlamenti képviselőt és frakcióvezető-helyettest nevezték ki ideiglenes pártelnöknek. 

Donaldson egyelőre Lagan Valley képviselője maradt, amelyet 1997 óta tölt be.

Van segítség

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  Sir Jeffrey Donaldson a képen, amint elhagyja a Newry Court House-t 2024. április 24-én. Fotó: Charles McQuillan / Getty Images Hungary)